BiH
4

Počelo rušenje devastiranog objekta gradske toplane u Bihaću

Piše: A. H.
Toplana, u bihaćkom naselju Ozmice 1, zasigurno više neće služiti svojoj svrsi i potpuno je izvjesno da grad na Uni zadugo neće imati sistem centralnog grijanja.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Naime, nakon odluke Općinskog vijeća o rušenju ovog devastiranog objekta te odabira izvođača radova na njegovom uklanjanju i stvaranju građevinske parcele, danas je otpočelo rušenje toplane i dimnjaka. Riječ je o objektu koji je nakon višegodišnje agonije i stečaja, prije tri mjeseca, prešao u vlasništvo Općine Bihać na temelju ugovora o prodaji stečajnog dužnika putem usmenog javnog nadmetanja.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Prema kazivanjima mještana ovoga naselja, toplana je u godinama nakon rata, postala odlagalište smeća i mjesto okupljanja narkomana i pasa lutalica. Samim tim i potencijalno opasno mjesto za zdravlje i sigurnost 10.000 građana Bihaća koji sve one koji žive u neposrednoj blizini.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Nedavno je načelnik Općine Bihać Emdžad Galijašević izjavio da će problem centralnog grijanja Općina pokušati riješiti kroz projekte javno-privatnog partnerstva. Na taj način bi se pristupilo izgradnji nove toplane koja bi koristila nove sirovine, a ne mazut kako je do sada bio slučaj.