BiH
0

Počelo raščišćavanje drevne grobnice u Hutovom blatu

FENA
Stručni arheološki tim mr. Snježane Vasilj nastavljajući radove na lokalitetu Desilo u Hutovom Blatu počeo je raščišćavanje drugog segmenta tumulusa (grobnice), koja datira iz željeznog ili bronzanog doba, izjavila je danas za Agenciju FENA članica tima Melisa Forić.

Ona je pojasnila da se radi o skidanju nasutog dijela konstrukcije tumulusa, a u prvom segmentu prebrojano je devet grobova. Najavila je da će do otvaranja grobova doći kada se skine sav nasip s tumulusa.

Tumulus nije sačuvan u potpunosti pa je bilo teško utvrditi pravac njegov pružanja. Zato je stručni tim postavio mrežu kojom je tumulus podijeljen na četiri segmenta.

Originalna konstrukcija tumulusa sačuvana je samo na visini od pola metra i sastoji se od sitnog i krupnog tucanog kamena pomiješanog sa zemljom. Ispod te konstrukcije nalaze se grobovi koji su sačinjeni od kamenih ploča.

U grobnicama ovog tipa moguće je naići na bogate grobne priloge (oružje ili nakit) koji će pomoći u dataciji grobova i kulturnoj identifikaciji, kazala je Agenciji FENA Melisa Forić.