{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počelo prikupljanje potpisa za referendum o izdvajanju RS-a iz BiH

N
13.7.2004. u 15:29
0
0
Počelo prikupljanje potpisa za referendum o izdvajanju RS-a iz BiH
0
Počelo prikupljanje potpisa za referendum o izdvajanju RS-a iz BiH
Na Trgu Krajine u Banjoj Luci jučer je u organizaciji Udruženja građana "Zajedno do istine" počelo prikupljanje potpisa građana za održavanje referenduma o izdvajanju Republike Srpske iz sastava BiH, piše današnji Dnevni list.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Dopredsjednik Udruženja Milan Crnković rekao je da očekuje da će tu inicijativu podržati od 300.000 do 500.000 građana RS-a. On je kazao novinarima da će ta akcija biti nastavljena sljedećih dana u svim većim gradovima RS-a. Crnković je podsjetio da je za pokretanje navedene inicijative pred Narodnom skupštinom RS-a potrebno prikupiti i dostaviti najmanje 3.000 potpisa građana, piše Dnevni list.

On je najavio da će Udruženje građana "Zajedno do istine" s određenim nevladinim organizacijama u sljedeća dva dana formirati odbor za spas RS-a koji će sačiniti i predočiti javnosti minimum srpskih nacionalnih interesa.

Kako donosi Dnevni list, rukovodstvo tog udruženja prošloe sedmice je upoznalo najviše domaće dužnosnike i predstavnike međunarodne zajednice u BiH o razlozima za pokretanje te inicijative. Crnković je podsjetio da su osnovni razlozi za to kontinuirani napadi na RS i srpski narod iz Federacije BiH, kao i posljednje odluke visokog predstavnika o smjeni srpskih dužnosnika iz RS-a zbog nesaradnje s Haaškim tribunalom.

Udruga "Zajedno do istine" uputila je pismo nizu domaćih i međunarodnih institucija obavijestivši ih da je srpski narod u BiH svakodnevno žrtva ponižavanja, licemjerja, kazni, prijetnji i političke inkvizicije, te da je devet godina prisiljen šutjeti, trpjeti uvrede i strahovati za budućnost svoje djece, piše Dnevni list.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Savo Cvjetinović smatra da Srbi moraju tražiti samostalnost RS-a ukoliko bošnjačka strana i dalje bude insistirala na unitarnoj BiH.

Cvjetinović nije želio komentarisati akciju Udruženja
građana "Zajedno do istine" u Banjoj Luci, ali kako piše Dnevni list, najavio je da će sredinom ove sedmice imati sastanak s rukovodstvom tog udruženja. Cvjetinović je rekao da konačan stav Boračke organizacije o toj inicijativi mogu donijeti jedino njena najviša tijela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: