{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počelo prikupljanje potpisa za referendum o izdvajanju RS-a iz BiH

N
13.7.2004. u 15:29
0
0
Počelo prikupljanje potpisa za referendum o izdvajanju RS-a iz BiH
0
Počelo prikupljanje potpisa za referendum o izdvajanju RS-a iz BiH
Na Trgu Krajine u Banjoj Luci jučer je u organizaciji Udruženja građana "Zajedno do istine" počelo prikupljanje potpisa građana za održavanje referenduma o izdvajanju Republike Srpske iz sastava BiH, piše današnji Dnevni list.
Dopredsjednik Udruženja Milan Crnković rekao je da očekuje da će tu inicijativu podržati od 300.000 do 500.000 građana RS-a. On je kazao novinarima da će ta akcija biti nastavljena sljedećih dana u svim većim gradovima RS-a. Crnković je podsjetio da je za pokretanje navedene inicijative pred Narodnom skupštinom RS-a potrebno prikupiti i dostaviti najmanje 3.000 potpisa građana, piše Dnevni list.

On je najavio da će Udruženje građana "Zajedno do istine" s određenim nevladinim organizacijama u sljedeća dva dana formirati odbor za spas RS-a koji će sačiniti i predočiti javnosti minimum srpskih nacionalnih interesa.

Kako donosi Dnevni list, rukovodstvo tog udruženja prošloe sedmice je upoznalo najviše domaće dužnosnike i predstavnike međunarodne zajednice u BiH o razlozima za pokretanje te inicijative. Crnković je podsjetio da su osnovni razlozi za to kontinuirani napadi na RS i srpski narod iz Federacije BiH, kao i posljednje odluke visokog predstavnika o smjeni srpskih dužnosnika iz RS-a zbog nesaradnje s Haaškim tribunalom.

Udruga "Zajedno do istine" uputila je pismo nizu domaćih i međunarodnih institucija obavijestivši ih da je srpski narod u BiH svakodnevno žrtva ponižavanja, licemjerja, kazni, prijetnji i političke inkvizicije, te da je devet godina prisiljen šutjeti, trpjeti uvrede i strahovati za budućnost svoje djece, piše Dnevni list.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Savo Cvjetinović smatra da Srbi moraju tražiti samostalnost RS-a ukoliko bošnjačka strana i dalje bude insistirala na unitarnoj BiH.

Cvjetinović nije želio komentarisati akciju Udruženja
građana "Zajedno do istine" u Banjoj Luci, ali kako piše Dnevni list, najavio je da će sredinom ove sedmice imati sastanak s rukovodstvom tog udruženja. Cvjetinović je rekao da konačan stav Boračke organizacije o toj inicijativi mogu donijeti jedino njena najviša tijela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: