Nezuk-Potočari
171

Počelo pošumljavanje Aleje sjećanja na žrtve genocida na ruti Marša mira

Klix.ba
U Nezuku je danas sadnjom 140 stabala započeta akcija obilježavanja rute Marša mira (Nezuk-Potočari) koja će nositi naziv Aleja sjećanja na žrtve genocida.

Okupljenim u Nezuku su se obratili federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, načelnik Sapne Zudin Mahmutović i predstavnici boračke populacije i porodica žrtava genocida.

"Danas sa ovog mjesta šaljemo poruku da ćemo kroz institucije nastaviti raditi na zaštiti i njegovanju sjećanja na žrtve srebreničkog genocida. Nastavit ćemo podržavati mlade ljude koji svake godine vrijedno rade na organizaciji Marša mira, kao što podržavamo sve one koji širom naše domovine, ali i izvan nje, neumorno djeluju na širenju istine o činjenicama, žrtvama i zločinu genocida koji je svoju najtamniju epizodu dočekao u Srebrenici 11. jula", kazao je ministar Ramić.

Iskazao je zahvalnost što skupu prisustvuju borci 28. divizije, ali i porodice ubijenih, srebreničke majke i sestre, predstavnici udruženja i organizacija koje okupljaju povratnike u istočnu Bosnu.

"Ono što su borci Armije Republike Bosne i Hercegovine bili u ratu i srebreničke majke u vremenu kada se trebalo izboriti za Memorijalni centar u Potočarima, danas su ovi mladi i obrazovani ljudi, koji se vraćaju u svoja rodna mjesta, djeluju na napretku zajednice i svakog dana uče i rade na sebi. Danas u Nezuku vidim tu omladinu, vidimo one koji su garant naše budućnosti. Zato mi je čast biti s njima i zasaditi prve od 140 sadnica koje su važna poruka žrtvama, ali i svima onima koji dolaze da se nikada i nikome ne ponovi ono što je bošnjački narod preživio od 1992. do 1995. godine", rekao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, saopćeno je iz ovog ministarstva.