Ratni zločini
253

Počelo obnovljeno suđenje Naseru Oriću, odbrana osporila iskaz svjedoka optužbe

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Obnovljeno suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine počinjene u Bratuncu i Srebrenici počelo je čitanjem optužnice, iznošenjem uvodnih riječi te saslušanjem svjedoka Radivoja Ostojića koji je kazao da je ranjen tokom napada na selo Zalazje 1992. godine.

Tužilac Miroslov Janjić pročitao je optužnicu koja Orića i Muhića tereti da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti. Janjić je rekao da će tokom obnovljenog postupka dokazati vjerodostojnost iskaza svjedoka Optužbe, a posebno zaštićenog svjedoka O-1, prenosi Detektor.ba.

Osvrćući se na uvodno izlaganje Janjića, Orićeva advokatica Lejla Čović je istakla da je O-1 apsolutno nekredibilan svjedok.

"Njegov iskaz je suprotan njegovim prethodnim iskazima i svim ostalim koji su do sada izneseni u sudskom postupku”, kazala je Čović.

Obnovljeni postupak je počeo nakon što je Apelaciono vijeće u junu ove godine ukinulo oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću za zločine počinjene u okolici Srebrenice.

U oktobru prošle godine Sud BiH je Orića, bivšeg komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, oslobodio optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Poslije uvodnih izlaganja saslušan je bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Radivoje Ostojić koji se prisjetio da je 12. jula 1992., tokom napada ARBiH, ranjen dva puta u selu Zalazje.

"Prvo sam ranjen u prethodnoj kući, dosta krvi mi je već izašlo…", izjavio je Ostojić i dodao da je tokom napada vidio i ubijenog Dragana Rakića.

Prema iskazu svjedoka, sa saborcima je zatim otišao u kuću Rakića, gdje je "izvirio" jedan pripadnik ARBiH, ali ih nije vidio.

"Tada je iz susjedne kuće neko naredio: 'Pucajte svi u bijelu kuću, svim raspoloživim sredstvima'", prisjetio se Ostojić, dodavši da je u toj pucnjavi ranjen u predio debelog mesa.

U izjavi koju je 2006. godine dao u istrazi, a kako je navela Orićeva braniteljica Lejla Čović, svjedok je rekao da je ranjen u predjelu stomaka.

Nakon pucnjave, svjedok je, kako je kazao, sa saborcima polako digao crijep te je vidio dva reda vojnika u maskirnim uniformama i nižeg čovjeka s bijelim megafonom, koji je rekao da su pale Sase.

Čović je navela da je u istrazi prije 12 godina Ostojić izjavio da je čuo da neko govori: "Pale su Sase", ali da nije ništa vidio. Orićeva advokatica je napomenula da je i tokom prvostepenog postupka Ostojić kazao da se ne može sjetiti da li je vidio vojnike. Ostojić je odgovorio da ih je vidio i da to mogu potvrditi još dvojica bivših pripadnika VRS koji su bili s njim.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je rekao da Orićevo komandno mjesto nije bilo u mjestu Zalazje.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. septembar, kada će Tužilaštvo ispitati zaštićenog svjedoka O-1.