BiH
0

Počelo obilježavanje stradanja 266 ubijenih žena i djevojčica u Prijedoru

Piše: E. G.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Prijedoru je počelo obilježavanje stradanja 266 ubijenih žena i djevojčica tog grada. Članovi porodica ubijenih će mirnom šetnjom kroz grad i postavljanjem bijelih vreća na kojima su ispisana imena žrtava na glavnom gradskom trgu podsjetiti na strašan zločin koji je nad njima počinjen.

Obilježavanje stradanja prijedorskih žena i djevojčica je jedan od događaja u posljednjim danima maja, kojim se pobilježava stradanje nesrpskog stanovništva tokom proteklog rata.

Skup osiguravaju jake policijske snage, uključujući i interventni vod specijalne policije bh. entiteta RS. Ovaj, ali i nekoliko drugih događaja, se odvijaju u okviru kampanje "Stop negiranju genocida".

Inače, u Prijedoru su jučer predstavnici Međureligijskog vijeća BiH, lokalni vjerski službenici u Prijedoru i predstavnici lokalne vlasti zajedno osudili nedavno skrnavljenje Čaršijske džamije.

Osudi ovog čina pridružili su se zamjenik gradonačelnka Prijedora Milenko Đaković, protojerej stavrofor Ranko Maletić, župnik prijedorske župe Marijan Stojanović te glavni imam Medžlisa Merzuk ef. Hadžirušidović, čaršijski imam Omer ef. Redžić, predsjednik Medžlisa Faik Hodžić i mutevelija Čaršijskog džemata Muharem Selman.

Lokalni vjerski dužnosnici ispred Čaršijske džamije u Prijedoru
Lokalni vjerski dužnosnici ispred Čaršijske džamije u Prijedoru

Stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću BiH Igor Kožemjakin istakao je da ovakva zajednička okupljanja tamo gdje su napadnuti vjerski objekti daju drugu dimenziju u našim ljudskim odnosima.

"Nama povratnicima ovakav gest lokalnih vjerskih lidera mnogo znači, jer prozor i šteta koja je učinjena će se sanirati, ali ostaje emocionalni udarac koji se sporo liječi, a pogotovo u gradu koji je prije dvadeset godina doživio ljudsku i moralnu kataklizmu, ovaj korak ka osudi znači zaista mnogo. Također je za osudu napad na Crkvu Svetog Save, u sarajevskom naselju Blažuj, na kojoj su polupana stakla na šest prozora i ispisane poruke neprimjerenog sadržaja. Takvo ponašanje osim što treba osuditi, treba i sankcionisati", kazao je za Klix.ba prijedorski čaršijski imam Omer ef. Redžić.