Tradicija
70

Počelo obilježavanje Dana Općine Stari Grad Sarajevo: Historija se ne treba zaboravljati

Piše: Er. M.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Posjetom mezaru Isa bega Ishakovića, turbetu Gazi Husrev-bega i Šehidskom mezarju Kovači počelo je obilježavanje Dana Općine Stari Grad.

Načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić kazao je da Dani Općine Stari Grad polaze upravo ispred Careve džamije čiju je izgradnju finansirao i omogućio osnivač grada Sarajeva Isa-beg Ishaković.

"On je napravio pretpostavke za Gazi Husrev-bega koji je bio najveći vakif u historiji grada Sarajeva. Mi danas počinjemo upravo tako Dane Općine Stari Grad. Dakle, prvo obilaskom mezarja Isa-beg Ishaković u haremu Careve džamije onda obilazak turbeta Gazi Husrev-bega u haremu Gazi Husrev-begove džamije", rekao je Hadžibajrić.

Dodao je da se nakon toga ide na mezarje Kovači gdje će se odati počast stradalim borcima i prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću.

"Poruka je da se historija ne zaboravlja. Ovo je već prešlo u jednu lijepu tradiciju kada je riječ o Danima Općine Stari Grad. Ja se nadam da će se ovo još dugo godina zadržati", rekao je Hadžibajrić.

Program "Dani Općine Stari Grad" sadrži brojne kulturne, sportske i druge sadržaje i trajat će sve do 20. maja. Kompletan program obilježavanja možete pročitati ovdje.