"Park" na terenu
81

Počelo novogodišnje ukrašavanje sarajevskih ulica i trgova

Klix.ba
Radovima na montaži svjetlosnih dekorativnih elemenata na sajle koje se nalaze između zgrada s lijeve i desne strane u ulici Maršala Tita od Vječne vatre do BBI centra koji od jutros izvode radnici preduzeća "Park", počelo je novogodišnje i božićno ukrašavanje i kićenje sarajevskih ulica i trgova.

Danas će pomoću auto dizalica radnici postaviti dvadeset i dva svjetlosna elementa i na taj način ukrasiti dio jedne od najvećih odnosno najprometniji ulica u našem gradu. Nakon što isti budu postavljeni na sajle uslijedit će i njihovo priključenje na električnu mrežu javne rasvjete.

Osim ulice Maršala Tita svjetlosnim dekorativnim elementima na sajlama ili montiranim na stubove javne rasvjete danas će biti okićena i Ferhadija, a u narednim danima i Veliki i Mali park, zatim veće raskrsnice u ulicama Zmaja od Bosne, Bulevar Meše Selimovića, Lukavička cesta, dio naselja Dobrinja, zatim Stupa, centralni dio Ilidže i Vogošće.

Osim nekoliko hiljada dekorativnih elemenata koji će nakon montaže biti priključeni na mrežu javne rasvjete, svjetlosni kablovima, odnosno "zavjesama" bit će ukrašeno i nekoliko desetina stabala koja se nalaze uz veće saobraćajnice.

Ukrašavanje gradskih ulica i trgova, bez obzira što se radi o glavnom gradu finansira se samo iz Budžeta Kantona Sarajevo, i to sredstvima koja se izdvajaju u okviru cjelokupne godišnje dekoracije koja podrazumijeva obilježavanje svih međunarodnih, državnih i vjerskih praznika, te obilježavanja bitnih datuma za KS, festivala, te raznih manifestacija, a izvodi ih i relaizira preduzeće "Park" i to elementima koji se gotovo u potpunosti proizvode u "Park"- ovoj radionici.

Ove godine prvi put praznično ruho ima i Alipašina ulica, zahvaljujući Općini Centar, koja je jedina institucija u KS osim Vlade KS, koja se uključila u ukrašavanje i ulica koje do sada nisu bile uređivane na ovaj način. Svjetlosni dekorativni elementi već su postavljeni na potezu do kina "Radnik" do Kobilje glave što na stubove rasvjete, što na noseće sajle. Radovi na montaži i priključenju novogodišnje i božićne dekoracije radnici preduzeća " Park" završit ćeza manje od desetak dana i plan je da od 16. decembra isti u večernjim satima sa uključenjem javne rasvjete svijetle i na taj način doprinostiti prazničnoj atmosferi u našem gradu. Sarajevske ulice i trgovi dekorativno ruho imat će sve do 15. januara kada će isto biti isključeno sa električne mreže i demintirano.

Ukoliko bude zatraženo plan je da i ove godine ispred ulaza u zgradu Predsjedništva BiH bude postavljena i dekorativnim elementima okićena jelka, a Parkov vrtni centar "Flora" u Nedžarićima već u ponudi ima i stabla jelki za svoje kupce i to uglavnom kontejnirana staba, odnosno ona koja imaju korjenov sistem i koja nakon novogodišnjih i božićnih praznika mogu biti zasađena u bašte, dvorišta, avlije i slično.

Vrtni centar "Flora" nalazi se u ulici Aleja Bosne srebrene 66, a dostava kupljene robe na području KS u većim količinama, kao i stručni savjeti o brizi i uzgoju biljaka je su besplatni.