Počelo novo suđenje Rajku Jankoviću za ratni zločin na području Vogošće

F
FENA
18.2.2019. u 13:04
4
27
Počelo novo suđenje Rajku Jankoviću za ratni zločin na području Vogošće
4
Počelo novo suđenje Rajku Jankoviću za ratni zločin na području Vogošće Foto: Arhiv/Klix.ba
Čitanjem optužnice u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je počelo ponovljeno suđenje Rajku Jankoviću (1963.), bivšem pripadniku VRS-a, optuženom za ratni zločin protiv civila (član 142. stav 1. KZ bivše SFRJ), odnosno za ubistvo jednog civila u naselju Vranjak, općina Vogošća u augustu 1992. godine.
Optužnica ga tereti da je za vrijeme ratnog sukoba VRS-a i Armije RBiH postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba u vrijeme rata.

Prema tužbenim navodima, Janković se tereti je u inkriminirano vrijeme došao ispred kuće jedne porodice bošnjačke nacionalnosti u naselju Vranjak, te pozvao dvojicu ukućana da izađu, da bi, nakon što je njihova majka izašla i kazala da nisu tu, ispalio više hitaca u pravcu kuće, nanijevši joj povrede od kojih je ona podlegla na licu mjesta.

Prethodno je, kako se u optužnici navodi, u istom naselju optuženi pozvao jednog mještanina da izađe iz kuće, te je, nakon što se pozivani nije pojavio, bacio bombu.

Budući da se radi o ponovljenom suđenju strane u postupku (optužba i odbrana) izjasnile su se kako su saglasne da prihvate ranije izvedene dokaze, uz izrečene prigovore, pritom ostajući pri navodima iz uvodnih izlaganja.

Shodno tomu, preuzeti su i materijalni dokazi koji su ranije uloženi u spis (odluke, rješenja, zapisnici, fotodokumentacija...), kao i iskazi svjedoka optužbe i odbrane (ukupno 12 svjedoka) te nalazi i mišljenja dvojice sudskih vještaka - medicinske i balističke struke.

S obzirom na to da je odbrana predložila ponovno balističko vještačenje, Sudsko vijeće je, nakon razmatranja, taj prijedlog odbilo, ocijenivši da to nije neophodno.

U prethodnom prvostepenom postupku, Janković je, krajem marta prošle godine, osuđen nepravomoćno na sedam godina zatvora, ali je ta presuda, u međuvremenu, ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje.

Radi se o predmetu koji je u skladu s utvrđenim kriterijima prebačen s državnog tužiteljstva i suda na rješavanje u sklopu kantonalnog pravosuđa.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 1. april.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: