Iznesene uvodne riječi
2

Počelo novo suđenje Ibri Ćufuroviću zbog ratovanja u Siriji, moguće priznanje krivice

I. Č.
Suđenje Ibri Ćufuroviću, koji se tereti da je ratovao na području Sirije, počelo je tako što su tužilac i odbrana iznijeli uvodne riječi, a obje strane su upoznale Sud BiH da su započeti pregovori o sklapanju sporazuma o priznanju krivice.

Ćufurović se tereti da je 21. aprila 2014. godine otputovao u Tursku, gdje je po prelasku preko ilegalnog graničnog prijelaza ušao u Siriju, da se bori na strani tzv. Islamske države.

Ćufurović je, prema navodima iz optužnice, pod imenom Abu Kasim Albosni učestvovao u terorističkim aktivnostima i borio se na strani snaga tzv. Islamske države u Siriji, u jedinici "Bejt Komandos", koja je kasnije promijenila ime u "El Aksa".

Senad Dupovac, advokat Ibre Ćufurovića, kazao je za Klix.ba da će 29. augusta biti održan sastanak u Tužilaštvu BiH, vezan za moguće sklapanje sporazuma o priznanju krivice.

Tužilac Tužilaštva BiH je na današnjem suđenju kazao da će saslušanjem osam svjedoka, dva vještaka i uz materijalne dokaze dokazati da se optuženi, boraveći u Siriji, borio na strani tzv. Islamske države.

Tužilaštvo je, prema pisanju portala Detektor.ba, najavilo da će tokom dokaznog postupka prikazati videozapis sa Twittera na kome se vidi Ćufurović iznad strijeljanih vojnika u Siriji.

Advokat Senad Dupovac nam je kazao kako je imao primjedbe na uvodne riječi Tužilaštva, zato što su se prešutjele određene okolnosti koje su išle optuženom Ibri Ćufuroviću u korist.

"Prešutjelo se, naprimjer, da je bio 19 mjeseci zatvoren u sirijskom logoru. Za to postoje dokumenti", rekao je Dupovac za Klix.ba.

Nastavak suđenja je zakazan za 4. septembar.