|

Počelo nasipanje terena za gradsko groblje u Tuzli, predviđena i izgradnja krematorija

Počelo nasipanje terena za gradsko groblje u Tuzli, predviđena i izgradnja krematorija
4
A. K.
24.10.2019. u 21:24
31
komentara
4

dijeljenja
1/7 Foto: A. K./Klix.ba
2/7 Foto: A. K./Klix.ba
3/7 Foto: A. K./Klix.ba
4/7 Foto: A. K./Klix.ba
5/7 Foto: A. K./Klix.ba
6/7 Foto: A. K./Klix.ba
7/7 Foto: A. K./Klix.ba
Prvi radovi na izgradnji centralnog gradskog groblja u Tuzli počeli su prije nekoliko dana, a početak formiranja objekata se očekuje početkom iduće godine. Realizacija projekta će se odvijati etapno, a u krajnjim fazama predviđena je izgradnja prvog krematorija na području Tuzle.
Priča o izgradnji centralnog gradskog groblja u Tuzli postoji već nekoliko godina, a sve se pomjerilo s mrtve tačke početkom prvih radova koji podrazumijevaju nasipanje terena na kojem će se nalaziti grobna mjesta za sve konfesije.

Groblje se formira na lokalitetu deponije šljake i pepela u naselju Drežnik, a Elektroprivreda BiH je još u decembru 2015. godine s Gradom Tuzla potpisala ugovor o prijenosu vlasništva i pravima posjeda bez naknade na nekretninama.

Zbog specifične vrste terena u prvom dijelu projekta vrši se dodatno nasipanje zemljom u visini od dva metra, a građevinske firme koje se bave njenim iskopom oslobođene su dažbina, ukoliko iskopanu zemlju dovezu na lokalitet i propisno je odlože.

Proteklih dana kamioni aktivno dovoze zemlju, a nasipi na lokalitetu koji je predviđen za grobna mjesta te nekoliko platoa trenutno iznose pola metra.

"Veliki pripremni radovi su u toku, a mi očekujemo da će nasipanje 100.000 kubnih metara zemlje na nivou od dva metra biti završeno do kraja ove godine. Nakon toga, početkom sljedeće godine mi očekujemo početak izgradnje jednog dijela platoa za ukop umrlih za sve konfesije, objekta za prijem i smještaj umrlih osoba, zatim dijela ceremonijalnog platoa, zelenog platoa i platoa za parkiranje vozila", rekla je za Klix.ba Mirela Ujić, šefica Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla.

Izgradnja centralnog gradskog groblja slovi za najsloženiji građevinski projekt koji će se realizirati u nekoliko etapa u Tuzli, a prema riječima naše sagovornice, prva faza će koštati između tri i četiri miliona KM.

"Ovo je višegodišnji projekt, s obzirom na to da je planirana izgradnja niza objekata i njega smo u mogućnosti realizirati po fazama. U okviru treće ili četvrte faze predviđena je i izgradnja krematorija koji dosad nije postojao u Tuzli", istaknula je Ujić.

Tuzla se već nekoliko godina susreće s problemom nedostatka prostora za ukop umrlih građana, a na trenutno formiranim grobljima mjesta za širenje više nema. Ujić ističe da će nakon realizacije cjelokupnog projekta izgradnje centralnog gradskog groblja, pored stvaranja novih grobnih mjesta Tuzla dobiti i savremeni prostor za ukop umrlih građana.

Grobljima u Tuzli upravljaju vjerske zajednice, izuzev Gradskog groblja Trnovac koje je u nadležnosti gradskog komunalnog preduzeća Komemorativni centar. U nadležnosti ovog preduzeća će biti i centralno gradsko groblje u izgradnji.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...