Slučaj Osmić
0

Počelo još jedno suđenje za zločine u Bugojnu

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH namjerava dokazivati da je Alija Osmić, kojeg smatraju odgovornim za zločine počinjene u Bugojnu, mogao shvatiti i upravljati svojim djelima, te da je bio svjestan da krši pravila međunarodnog prava.

Nakon što je pročitala optužnicu, u uvodnim riječima Tužiteljica Slavica Terzić je kazala da će "sigurno dokazati da je Osmić počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva", javlja BIRN - Justice Report.

"Dokazima ćemo pokazati šta se dešavalo na području Bugojna u vrijeme oružanog sukoba. Dokazat ćemo da su sve žrtve nezakonito lišene slobode i zatvarane u različite objekte u kojima su uslovi bili izvan dostojanstva svakog čovjeka. Neki od zatvorenih su podlegli ne samo u mjestima zatočenja, već i tokom obavljanja radova“, kazala je Terzić.

Prema navodima optužnice, Osmić je od jula 1993. do marta 1994. godine učestvovao u ubistvima, mučenjima i zatvaranjima Hrvata na području Bugojna. Civili su zatvarani "u podrumima i garažama", kao i u “Marksističkom centru – Klosteru časnih sestara”, logoru Stadion “Iskra” i prostorijama BH Banke...

Zbog djela optuženog, dodala je Tužiteljica, nastale su "nesagledive posljedice“.

"Obitelji stradalih ne mogu da upale ni svijeću jer nisu pronađeni njihovi najmiliji“, rekla je Terzić.

„Osmić je tokom ispitivanja u Tužilaštvu BiH u potpunosti priznao učešće u djelima“, dodala je Terzić zatraživši od Sudskog vijeća da na osnovu dokaza koje namjerava provesti donese osuđujući presudu.

Branilac Kerim Čelik je kazao da Odbrana "ne spori" da su se krivična djela iz optužnice počinjena, ali je najavio kako namjerava dokazati da ih Osmić nije počinio.

"Dokaza ćemo da se Osmić nije ponašao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava“, kazao je Čelik.

Na ročištu 19. januara bit će saslušani prvi svjedoci Tužilaštva BiH.