Ilidža
0

Počelo istraživanje antičkog lokaliteta "Aqua S..."

FENA
Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo početkom sedmice je u saradnji sa Kutztown Univerzitetom iz Pensilvanije započeo realizaciju projekta arheološkog istraživanja na antičkom lokalitetu urbanog naselja Aqua S... na Ilidži, potvrdila je danas Feni koordinatorica projekta i arhitekt konzervator Zavoda Nermina Mujezinović.

Rezultat je to prošlogodišnje saradnje Zavoda i pomenutog Univerziteta kada su urađeni georadarsko snimanje lokaliteta, detaljna kartiranja i niz pripremnih radnji neophodnih za realizaciju projekta. Tada je potpisan i Memorandum o saradnji te dvije institucije.

Na projektu još sarađuju i Zemaljski muzej BiH, Univerzitet Gothenburg iz Švedske te Boston Univerzitet, a podržala ga je i Općina Ilidža.

Mujezinović navodi da će, prema planiranoj dinamici, terenski rad trajati oko četiri sedmice, nakon čega će se pristupiti analizi i obradi rezultata, te izradi odgovarajuće dokumentacije.

Riječ je o lokalitetu koji je u stručnoj arheološkoj literaturi definiran kao rimsko naselje epigrafski dokazano kao kolonija, što predstavlja najveći pravni status nekog urbanog naselja u rimskom pravu.

Arheološki je iznimno zanimljiv i prepoznat još u austrougarskom periodu. Prostor općine Ilidža oduvijek je bio predmetom intenzivnih istraživanja koja su se u više navrata nastavila sve do sredine 20. stoljeća. Tada je istraženo šire područje lokaliteta te otkriveno postojanje nekoliko objekata. Među najmonumentalnije spada rimski hospicij - liječilište i vila urbana.

Stručni tim na realizaciji projekta istraživanja činit će bh. i međunarodni eksperti - arheolozi, historičari, arhitekti-konzervatori i historičari umjetnosti, podcrtala je Mujezinović. Stručni voditelj istraživanja bit će istoričar i direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić, koordinatorica projekta Nermina Mujezinović te članica tima arheologinja Ljiljana Jevtić.

Članove međunarodnog tima će, kao stručni voditelj istraživanja, predvoditi Christine Atiyeh sa Univerziteta u Pensilvaniji, dok će ostali članovi biti Mark Alonge s Boston Univerziteta, Christopher Sevara, Elisabeth Nikalsson i Daniel Gillberg sa švedskog Univerziteta Gothenburg, te Scott Atiyeh s Instituta za umjetnost u San Francisku.

Projekt će se u cjelosti finansirati iz granta koji je osigurao Univerzitet u Pensilvaniji, dok će se Zavod naći u ulozi investitora.