BiH
0

Počelo iskopavanje masovne grobnice u Kaldrmici

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Tim Instituta za nestale osobe BiH danas je u naselju Kaldrmica u opštini Milići počeo iskopavanje na lokaciji za koju se vjeruje da se radi o masovnoj grobnici sa tijelima žrtava iz Srebrenice, stradalih u julu 1995. godine.

Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović izjavio je Srni da je grobnica locirana između lokalnog puta za Cersku i naselja Kaldrmica, te da pretpostavlja da se radi o primarnoj grobnici.

"Znači da su posmrtni ostaci kompletni što je vrlo rijetko kada su u pitanju srebreničke žrtve. Nakon što su otkriveni prvi slojevi zemlje, može se reći da se radi o civilima i da je sigurno da među žrtvama ima i žena", rekao je Mašović i dodao da je teško predvidjeti koliko je žrtava tu sahranjeno.

Prema njegovim riječima, neke informacije ukazuju na to da je riječ o 50 žrtava, a druge informacije, koje se tiču iste lokacije, govore da bi te žrtve mogle da budu sahranjene i na različitim mikro-lokacijama na području Kaldrmice.

Mašović je dodao da se operativne radnje na lokalitetu u Kaldrmici izvršavaju pod rukovostvom tužioca Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, a po nalogu Suda BiH.