{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počelo čitanje sažetka presude Lukićima

S
20.7.2009. u 15:55
0
12
Počelo čitanje sažetka presude Lukićima
0
Počelo čitanje sažetka presude Lukićima
U sudnici III Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije danas u 15.30 sati je počelo čitanje sažetka presude Milanu i Sredoju Lukiću, koji su optuženi za ubistvo, mučenje i istrebljenje bosanskih muslimana u Višegradu, gradu u istočnoj Bosni, u periodu od 1992. do 1995. godine.
Uskoro slijedi i izricanje presude koje možete pratiti na oficijelnoj stranici Haškog tribunala.

Podsjećamo, Milan i Sredoje Lukić optuženi su za lično učešće u ubistvu oko 70 žena, djece i starijih osoba, bosanskih muslimana, u jednoj kući u Pionirskoj ulici u Višegradu. Žrtve su 14. juna 1992. zabarikadirane u jednoj prostoriji u kući koja je nakon toga zapaljena. Žrtve koje su pokušale da pobjegnu su ustrijeljene.

Osim toga, za obojicu optuženih se navodi da su prisilili oko 70 žena, djece i starijih osoba, bosanskih muslimana, da uđu u jednu kuću u višegradskom naselju Bikavac, nakon čega su blokirali sve izlaze iz kuće, a u kuću ubacili nekoliko eksplozivnih naprava.

Milan i Sredoje Lukić su takođe optuženi za premlaćivanje muškaraca bosanskih muslimana zatočenih u zatočeničkom logoru u kasarni u Uzamnici u Višegradu.

Milan Lukić je odvojeno optužen za nekoliko tačaka ubistva, uključujući višestruka ubistva muškaraca bosanskih muslimana na obali rijeke Drine. Također je optužen za brutalno ubistvo jedne bosanske muslimanke u višegradskom naselju Potok.

Cjelokupan tekst optužnice dostupan je na web stranici Haškog tribunala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: