{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počelo čišćenje korita rijeka i potoka na području općine Novi Grad

14.2.2014. u 09:38
0
8
Počelo čišćenje korita rijeka i potoka na području općine Novi Grad
0
Općina Novi Grad Sarajevo realizira projekat hitnih intervencija čišćenja i produbljivanja korita rijeka i potoka na području općine.


Projekat se provodi u cilju zaštite od poplava i izlijevanja rijeka i bujičnih potoka u vrijeme obilnih padavina.

"Općinska služba Civilne zaštite Novi Grad Sarajevo provodi preventivne mjere zaštite od poplava na vodotocima rijeka i potoka. Radovi se izvode na kritičnim tačkama i suženim dionicama na kojima rijeke i potoci zbog sprudova, ada, šiblja, nanosa i drugog otpadnog materijala imaju slabu propusnu moć. Nastojimo na ovim tačkama obezbijediti bolji protok vode i spriječiti njihovo izlijevanje", ističe Fahrudin Kazazić, v.d. pomoćnika općinskog načelnika za Civilnu zaštitu Novi Grad Sarajevo.U toku je čišćenje korita rijeke Miljacke, tačnije na ušću u rijeku Bosnu, u naselju Bojnik, gdje je ranije dolazilo do izlijevanja vode i ugrožavanja okolnih kuća.

Radove izvodi građevinska firma GPI d.o.o. na dvije dionice u ukupnoj dužini od oko 250 metara.

U narednom periodu uslijedit će radovi na regulisanju korita Lepeničkog potoka, u naselju Zabrđe i rijeke Dobrinjke na Dobrinji. Planirano je pročišćavanje i produbljivanje korita Lepeničkog potoka na tri dionice u dužini od oko 420 metara, dok će se na rijeci Dobrinjki očistiti i produbiti 100 metara dužine korita rijeke.

Vrijednost radova je 65. 000 maraka, a sufinansiraju ih Općina Novi Grad Sarajevo i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.Kako bi se spriječile poplave neophodno je stalno poduzimati preventivne mjere na regulaciji korita rijeka i potoka. Navedenim radovima umanjit će se opasnost izlijevanja rijeka i potoka u Novom Gradu u proljetnom periodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: