{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeli su dani sarajevske magle

Klix.ba
21.12.2002. u 17:32
0
1
Počeli su dani sarajevske magle
0
Počeli su dani sarajevske magle
Potrebno je samo jedan dan da izađete iz Sarajeva do obližnjih planina i u povratku vas ne bi dočekao nimalo prijatan prizor. Naš dragi grad kojeg svi toliko volimo je pritisnut sivim pokrivačem smoga i magle. Mi se svakodnevno krećemo ovim gradom i teško da ne primjećujemo kako je zrak bolesno zagađen izduvnim gasovima automobila, dimom iz ložišta najčešće privatnih kuća koje sagorijevaju niskokvalitetan ugalj. Ponekada i neki kreten zapali kontejner i zadimi čitavo naselje. Može li se išta promijeniti? Mi možemo pomoći sami sebi u izvjesnoj mjeri na slijedeći način...

  • U ovakve dane bolje je ostaviti automobil i koristiti gradski prijevoz.

  • Ne ložiti plastiku, stiropor, gumu, kese i slične otpatke u pećima.

  • Prijaviti ekološkoj policiji na telefon 663-849 ako primijetite da iz nekog dimnjaka nenormalno puno se dimi. To ložište nije propisno postavljeno i mora se nešto učiniti a inspektori će im najbrže ukazati na pravi put.

  • Obavijestiti obavezno vatrogasce na telefon 123 ako primijetite da gori kontejner i naravno policiji prijavite ako vidite kretena koji ga je zapalio.


Nemojmo dopustiti da, na primjer, neki čuvar parkinga da bi se ugrijalo zapali gumu. Ni svjesni niste koliko ugljikohidrata koji uzrokuju rak i druge najgadnije bolesti se na taj način izbaci u atmosferu. Nemojte biti miševi i sjediti u svojim stanovima i zatvarati oći dok vas truju.Ovo je samo par stvari koje možemo učiniti sada pod HITNO da bi ovaj sivi, gotovo crni smog, prebacili u bijeli dio svjetlosnog spektra. Da bi sunce u potpunosti ponovo zasjalo nad našim gradom umjesto da nas smog duši po 4-5 mjeseci godišnje uništava naše zdravlje i skraćuje život. Potrebno je da naša vlast donese stroge propise o emisiji štetnih gasova automobila i sve krntije koje dime skloni sa ulica. Potrebno je također donijeti propise koji bi faktički zabranili sagorijevanje čvrstih goriva u sarajevskoj kotlini i pojačati kontrolu da bi te propise sproveli u djelo. Za ovo drugo treba pritisnuti naše poslanike koje biramo na izborima da učine nešto i unaprijede kvalitetu života u ovom lijepom gradu. Sarajevo-x.com u pripremi ima niz akcija usmjerenih na dizanje ekološke svijesti i savjesti naših građana i nadamo se da ćete nas podržati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: