BiH
0

Počeli razgovori Evropska komisija - BiH

FENA
Prva trosatna runda konsultacija o “trenutnoj političkoj situaciji u zemji i neophodnim koracima u cilju potpisivaja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju” počela je u srijedu uvečer u sjedištu Evropske unije.

Domaćin sastanka je povjerenik za proširenje Olli Rehn, a sa bh. strane je prisutno kompletno državno i političko rukovodstvo predvođeno tročlanim Predsjedništvom BiH.

Uoči dvodnevnog sastanka, koji se nastavlja danas prije podne, Rehn je izjavio da u potpunosti podržava evropsku budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana, te da želi što prije vidjeti “kako ova zemlja napreduje u pravcu punopravnog članstva u Evropskoj uniji”.

Rehn je takođe podsjetio da su politički lideri u decembru prošle godine, kada je u Sarajevu parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, obećali “potpunu provedbu neophodnih reformi” i usvajanje predviđenih zakona koji predstavljaju uvjet za potpisivanje Sporazma o stabilizaciji.

Osim Sporazuma, na dnevnom redu briselskih sastanaka će biti i “puna saradnja” s Haškm tribunalom, reforma javnog RTV servisa i javne administracije, boba protiv kriminala i korupcije, vizni režim, regionalna trgovinska saradnja, pripreme za prijem u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) i brojna druga pitanja.

Potpredsjednik komisije Siim Kallas i povjerenik za nauku i tehnologiju Janez Potočnik predstavit će bh. delegaciji, uz ostalo, i iskustva svojih zemalja u kreiranju i vođenju politike koja vodi ka Evropskoj uniji.

Potočnik će također potaknuti BiH na priključenje evropskim naučnoistraživačkim programima kao što je i Okvirni program EU za istraživanje.

Generalni direktor Direkcije za pitanja trgovine David O’Sullivan upoznat će bh. predstavnike s perspektivom regionalne trgovine u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i priprema za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.