Općina Centar
42

Počeli radovi na uređenju lokaliteta rezervoara "Soukbunar"

Klix.ba
Nakon brojnih inicijativa stanovnika da se lokalitet starog rezervoara na Soukbunaru u istoimenoj ulici između brojeva 195 i 197 uredi i stavi na raspolaganje građanima, započela je realizacija projekta uređenja. Naime, radnici građevinskih firmi "Grakop" i "Sela" započeli su radove na pripremi i uređenju zemljišta te ograđivanju pomenutog lokaliteta.

Podsjećamo, pomenuti lokalitet je u vlasništvu Kantona Sarajevo, a Kantonalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" koje ima upisano pravo raspolaganja, ustupilo je na inicijativu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića prostor na korištenje građanima.

"Radnici su prvobitno uklonili betonske stubove kako bi mogli prilagoditi teren i iskopati temelje za betoniranje podloge za ogradu. Nakon što podloga bude završena planirano je postavljanje tipske ograde dužine oko 380 metara", objasnio je Mesud Zimić, šef gradilišta firme "Sela".

Istovremeno, radnici firme "Grakop" započeli su čišćenje terena od vegetacije i oštećenih stabala, košenje i uklanjanje samoniklog rastinja, te odvoz kompletnog otpada na gradsku deponiju. Nakon što budu izvršeni svi pripremni radovi na zemljištu, uslijedit će postavljanje parkovskih klupa, korpi za otpatke, te izgradnja dječijeg igrališta "Ciciban" i hortikulturno uređenje prostora oko igrališta.

Općepoznato je da se dječija igrališta i mobilijar redovno uništavaju, da su roditelji djece, ali i mališani u konstantnom strahu od pasa lutalica, pa se zbog svega navedenog javila potreba za nečim drugačijim. Iz tog razloga načelnik Ajnadžić je pokrenuo projekt s ciljem sprječavanja uništavanja dječijih igrališta, ali i podizanja stepena sigurnosti djece. Osmišljen je novi model izgradnje igrališta koji podrazumijeva, prije svega, ograđivanje igrališta i sprečavanje ulaska pasa lutalica na prostore za igru, ali i vandala koji najvećim dijelom u večernjim satima uništavaju, nekada i za jedan dan, tek postavljeni mobilijar.

Po okončanju realizacije ovog projekta, nekada zapušteni lokalitet starog rezervoara na Soukbunaru, na oduševljenje stanovnika Soukbunara, a naročito mališana, postat će zelena oaza za odmor, šetnju, igru i zabavu.