Općina Centar
12

Počeli radovi na stabilizaciji tla na Soukbunaru

FENA
Počeli su pripremni radovi na stabilizaciji klizišta na kojem se obrušilo tlo na lokalnu saobraćajnicu na Soukbunaru, tačnije u Ulici boraca Zlatišta između brojeva 6 i 19 (nekadašnji dio Trebevićke ulice).

Prijedlog hitnih mjera i predmjer radova je uradio Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je zadužen za nadzor tog projekta, te je dao saglasnost Općini Centar za provedbu procedure izbora najpovoljnijeg izvođača radova. Rok za izvođenje radova je 21 dan.

Vrijednost projekta je 49.910 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar.

Na toj lokaciji će biti postavljeni gabionski zidovi, kao privremena mjera, dok će Zavod za izgradnju krenuti sa izradom projekta za trajno rješavanje tog problema i potpunu sanaciju tog klizišta.

Tu lokaciju danas su su obišli savjetnici nčelnika Mustafa Resić i Bećir Sirovina, zajedno sa pomoćnikom načelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Vahidom Bećirevićem, te predsjednikom Savjeta Mjesne zajednice "Soukbunar" Esom Tucakovićem.

U razgovoru s izvođačem radova navedeno je da će s obzirom na vremenske prilike, te stanje klizišta, pokušati da prije zadanog roka završe planirane radove kako bi dodatno zaštitili ljudske živote i njihovu imovinu. Također je navedeno da će Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar u kontinuitetu pratiti dešavanja na ovom klizištu do njegove potpune sanacije.

Nakon što se u junu ove godine pojavilo klizište, za šta je utvrđeno da je uzrok klizanja tla pucanje vodovodne cijevi iznad klizišta, Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar je zajedno sa Štabom civilne zaštite i Savjetom Mjesne zajednice „Soukbunar“ organizirala neprestane dežure. Također su radnici građevinske firme ''Grakop'' uklonili otisnutu zemljanu masu sa saobraćajnice i očistili kanal kako bi se oborinske vode slijevale u ranije izgrađeni kišni kanal. Pripadnici Civilne zaštite Općine Centar su uz pomoć pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva ''Bjelave'' najlonom zaštitili pukotine tla kako se u njih ne bi slijevala voda, dok su radnici ''Vodovoda i kanalizacije'' zamijenili puknutu vodovodnu cijev, navodi se u saopćenju iz Općine Centar Sarajevo.