BiH
0

Počeli radovi na masovnoj grobnici Zalazje kod Srebrenice

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, 28. juna su, na nekadašnjoj deponiji smeća u neposrednoj blizini sela Zalazje, započeti pripremni radovi na masovnoj grobnici.

Ovo je 13. grobnica otkrivena u okolini Srebrenice i pretpostavlja se da će, prema dimenzijama, ovdje biti pronađeno najviše posmrtnih ostataka srebreničkih Bošnjaka, ubijenih jula 1995. godine.

Članovi ekspertnog tima Tuzlanskog kantona, Icmpa, Instituta za nestale i Suda Bosne i Hercegovine, 28. juna počeli su pripremne radove na deponiji smeća pored samog regionalnog puta Srebrenica-Sase, u dužini od 80 metara. Ovo je sekundarna, a možda i tercijalna grobnica, izjavila je Alma Džaferović, tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

"Nakon što su Bošnjaci iz Srebrenice pogubljeni u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica, sahranjeni su u grobnicu Glogova kod Bratunca. Iz te grobnice, prema nepotvrđenim podacima, posmrtni ostaci su prevezeni u Zeleni Jadar, a odatle ovdje na lokalitet Zalazja", rekla je Alma Džaferović.

Lokaciju ove masovne grobnice potvrdila je Komisija za Srebrenicu Vlade Republike Srpske. Već na samoj površini primijećeni su skeletni ostaci, kaže Sadik Selimović, član Instituta za nestale Bosne i Hercegovine:

"Ovo je 13. masovna grobnica u okolini Srebrenice, od kojih je dvije radio Haški tribunal, a ostale Institut za nestale BiH. Teren na kojem ćemo raditi dimenzija je 80x20 metara i očekujemo da ćemo pronaći veliki broj posmrtnih ostataka", rekao je Selimović.

S obzirom na dimenzije, predviđa se da će radovi na ekshumaciji iz ove masovne grobnice potrajati više od mjesec dana.

Lokalitet Zalazje posjetit će danas federalni ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić.