BiH
0

Počeli radovi na Igmanu i Bjelašnici pred zimu

FENA
Pred ovogodišnju zimsku sezonu na Igmanu i Bjelašnici počeli su radovi popravki, čišćenja i uređenja skijaških staza, žičara i ski liftova.

Radove su pratnji direktora JP "ZOI 84" Salke Hasanefendića obišli premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministri u Vladi KS Rusmir Sendić i Abid Jusić, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

"Cilj nam je da do početka skijaške sezone uredimo i pripremimo staze, podignemo njihov standard kako bi u dogledno vrijeme mogli razmišljati o njihovom certificiranju i održavanju međunarodnih skijaških utrka. Naručena je nova zaštitna ograda i nova signalizacija, a također se modernizira žičara", rekao je Hasanefendić i dodao da finansijsku potporu očekuju od Vlade Kantona Sarajevo i putem kreditiranja i apliciranja na međunarodne fondove namijenjene za ovakve projekte.

Staze su zbog izgradnje sistema za proizvodnju snijega i rasvjete pretpile velika oštećenja i zahtijevaju hitnu sanaciju.

Zbog malog kapaciteta postojeće trafostanice za opsluživanje sistema za proizvodnju snijega, rasvjetu staza te razvoja vertikalnog transporta neophodna su ulaganja u energetski sistem na Bjelašnici.

Sa žičare su skinute stare žice i bit će ugrađene nove, a neophodno je sanirati požarom uništen komandni kontejner.

"Sve su ovo projekti koje ćemo raditi korak po korak, a s obzirom na činjenicu da je iz godine u godinu sve manje snijega u nižim dijelovima planina, naš prioritet je dizanje staza iznad 1600 metara nadmorske visine. Treba na tim visinama stvoriti potrebnu infrastrukturu i naši zajednički napori idu u tom pravcu", naglasio je premijer Musić.