{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeli radovi na Igmanu i Bjelašnici pred zimu

F
25.8.2011. u 13:44
0
1
Počeli radovi na Igmanu i Bjelašnici pred zimu
0
Počeli radovi na Igmanu i Bjelašnici pred zimu
Pred ovogodišnju zimsku sezonu na Igmanu i Bjelašnici počeli su radovi popravki, čišćenja i uređenja skijaških staza, žičara i ski liftova.
Radove su pratnji direktora JP "ZOI 84" Salke Hasanefendića obišli premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministri u Vladi KS Rusmir Sendić i Abid Jusić, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

"Cilj nam je da do početka skijaške sezone uredimo i pripremimo staze, podignemo njihov standard kako bi u dogledno vrijeme mogli razmišljati o njihovom certificiranju i održavanju međunarodnih skijaških utrka. Naručena je nova zaštitna ograda i nova signalizacija, a također se modernizira žičara", rekao je Hasanefendić i dodao da finansijsku potporu očekuju od Vlade Kantona Sarajevo i putem kreditiranja i apliciranja na međunarodne fondove namijenjene za ovakve projekte.


Staze su zbog izgradnje sistema za proizvodnju snijega i rasvjete pretpile velika oštećenja i zahtijevaju hitnu sanaciju.

Zbog malog kapaciteta postojeće trafostanice za opsluživanje sistema za proizvodnju snijega, rasvjetu staza te razvoja vertikalnog transporta neophodna su ulaganja u energetski sistem na Bjelašnici.

Sa žičare su skinute stare žice i bit će ugrađene nove, a neophodno je sanirati požarom uništen komandni kontejner.

"Sve su ovo projekti koje ćemo raditi korak po korak, a s obzirom na činjenicu da je iz godine u godinu sve manje snijega u nižim dijelovima planina, naš prioritet je dizanje staza iznad 1600 metara nadmorske visine. Treba na tim visinama stvoriti potrebnu infrastrukturu i naši zajednički napori idu u tom pravcu", naglasio je premijer Musić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: