Sarajevo
114

Počeli protesti ispred OHR-a, više od 300 građana blokiralo saobraćaj

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) u 16:30 sati počeli su novi protesti zbog secesionističkih najava predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, ali i nezadovoljstva potezima visokog predstavnika Christiana Schmidta i najava korištenja bonskih ovlasti za izmjene Ustava FBiH.

U Zagrebačkoj ulici se, kako javljaju reporteri portala Klix.ba, okupilo nešto više od 300 nezadovoljnih građana koji su u 16:30 sati blokirali ulicu za saobraćaj.

Oni očekuju da im se uskoro pridruži veći broj sugrađana kako bi poslali poruke međunarodnoj zajednici, ali i institucijama Bosne i Hercegovine zbog situacije u kojoj se nalazi država.

Demonstranti pozivaju Schmidta da napusti funkciju visokog predstavnika, ali da OHR ostane. Također traže da institucije sankcionišu i zaustave Milorada Dodika u namjeri da naruši mir u BiH i pokuša otcijepiti RS.

Danas se u istoj zgradi održava i sjednica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC). Upravo to je razlog zbog kojeg su protesti koji su bili najavljeni za ponedjeljak pomjereni za danas.

Posljednji protesti ispred zgrade OHR-a održani su 31. marta ove godine, a na njima je prisustvovalo nekoliko hiljada građana. Tada su okupljeni, između ostalog, tražili i ostavku Christiana Schmidta.