BiH
0

Počeli peti susreti studenata teoloških fakulteta iz BiH

FENA
U organizaciji Međureligijskog vijeća (MRV) u BiH i Fondacije Konrad Adenauer u Sarajevu i Fojnici će 10. i 11. maja biti održani Susreti studenata četiri teološka fakulteta u BiH.

Susreti su okupili 30 studenata Fakulteta Islamskih nauka, Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta iz Foče, Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Franjevačke teologije.

Studenti će obići teološke fakultete sa sjedištem u Sarajevu i upoznati njihov rad, a posjetit će i Begovu džamiju, Staru pravoslavnu crkvu, Katedralu i Sinagogu. A 11. maja će organizirano obići i Franjevački samostan u Fojnici.

"Ovo je već peta godina kako organiziramo susrete mladih teologa radi povezivanja studenata različitih teologija i razvijanja međureligijskog dijaloga i bolje suradnje među ovim studentima", istakla je u izjavi za medije koordinatorica Programa MRV-a Božana Katava.

Koliko su ovi susreti uspješni pokazuje i činjenica da se, osim dva redovna susreta godišnje koja organiziraju MRV i Fondacija, studenti i sami organiziraju i kreiraju seminare i aktivnosti na zadane teme.

"Primijetio sam da je naša komunikacija iz godine u godinu bolja i mi želimo da, ono što razvijamo i njegujemo na ovim susretima, prenesemo i na vanjski svijet", kazao je novinarima student četvrte godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Semir Salihović.

Ovo mišljenje dijeli i student treće godine Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta iz Foče Milenko Bakmez koji već četvrti put učestvuje u susretima mladih teologa.

"Susreti su veoma korisni i mi se trudimo da svaki put pronađemo zajedničku riječ, bolje se upoznamo i naučimo što više o našim razlikama i sličnostima", kazao je.