OSBiH
0

Počeli ljekarski pregledi za 525 kandidata

FENA
Nakon završetka testiranja kandidata koji ispunjavaju uvjete za drugi javni oglas za prijem vojnika u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH, Komisija za izbor kandidata za osnovnu obuku izvršila je rangiranje kandidata prema rezultatima, te počela s obavještavanjem o upućivanju odabranih kandidata na ljekarske preglede.

Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane BiH, na ovaj oglas raspisan za prijem vojnika prijavilo se 1.349 kandidata. Od toga je testirano 1.169 kandidata. Nije se odazvalo na testiranje 124 kandidata i nisu prihvaćene aplikacije za 56 kandidata.

Od 1.169 kandidata, Komisija je odabrala 525 kandidata koji su upućuju na ljekarski pregled. Svi kandidati koji nisu izabrani, neće biti upućeni na ljekarski pregled.

Ljekarski pregledi, koji su počeli danas, realiziraju se na Kliničkom centru “Koševo” u Sarajevu.

Za razliku od procesa odabira kandidata po javnom oglasu objavljenom 27. marta ove godine, ovaj put i psiho-testovi se realizuju na Kliničkom centru.

Nakon završetka ljekarskih pregleda, kandidati koji zadovolje standarde za prijem u profesionalnu vojnu službu bit će upućeni na osnovnu obuku u Centar za osnovnu obuku Pazarić.

Obuka će biti realizovana u dvije faze, 300 odabranih kandidata u prvoj fazi i preostalih 225 kandidat u drugoj fazi obuke.