BiH
0

Počeli "Dani kulture Praga u Sarajevu" u okviru obilježavanja 6. aprila

Sarajevo-x.com
Zamjenica gradonačelnika Praga Marie Kousalikova i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović otvorili su večeras u Bošnjačkom institutu "Dane kulture Praga u Sarajevu“.

Izrazivši zadovoljstvo što se glavni grad Češke ponovno predstavlja sarajevskoj publici, zamjenica gradonačelnika Praga je u svom obraćanju istaknula kako će se narednih dana u Sarajevu Prag moći upoznati kroz bogat kulturan program. Ona je tom prilikom zahvalila Gradu Sarajevu te Ambasadi Češke Republike koji su pomogli organizaciju ove manifestacije.

Zamjenik gradonačelnika Živanović naglasio je kako ovo nije manifestacija koja spada pod uobičajnu kulturnu razmjenu, nego potvrda dugih i dubokih historijskih veza dva grada koji imaju mnogo više zajedničkog nego se čini na prvi pogled.

Prije obraćanja čelnika dvaju Gradova, posjetitelji su uživali u dokumentarnom filmu "Prag – grad trećeg milenija“.

Prvi sadržaj iz programa „Dani kulture Praga u Sarajevu“ desio se večeras u Bošnjačkom intitutu. Održan je koncert "Virtuosi di Praga“, jednog od najslavnijih čeških muzičkih sastava na čelu sa Oldřichem Vičkem, koji je nastupao na svim kontinentima svijeta.

"Virtuozi do Praga“ večeras je izveo djela čeških (J.Suk, B. Martinů, A. Dvořák) i bosanskohercegovačkih autora (I.Karača, M. Jeličanin).