BiH
0

Počele pripremne radnje za novi most između Srbije i BiH

FENA
Novi most koji će premostiti Drinu i spajati Bačevce u Srbiji i Fakoviće u BiH počet će se graditi ove godine. Dužina mosta bit će 200 a širina 8 metara.

U četvrtak su stručnjaci valjevskog „Geosima“ i „Romanijaputevi“ iz Sokoca počeli izradu geodetske podloge iz koje će uslijediti kompletan projekat mosta. Lokacija mosta je na 22. kilometru uzvodno uz Drinu od Bratunca i Ljubovije prema Bajinoj Bašti na najpogodnijem terenu.

  • Valovita Drina će zauvijek biti premoštena, a vjekovni san žitelja ovog dijela Podrinja postat će stvarnost. Ovaj most koji život znači za stanovnike i lijeve i desne obale Drine povezat će ih s putnim pravcima prema Valjevu, Beogradu, Užicu, Sokocu, Sarajevu. Gradnja mosta počet će ove godine. Završetak se planira za godinu dana. Most koji će spajati Fakoviće iz Republike Srpske i Bačevce u bajinobaštanskoj općini koštaće po prvim proračunima oko dva miliona maraka.

Glavni finasijeri ovog zdanja su Kompanija „Vujić“ Valjevo,“Agrobanka“,“Interkop“ Šabac i opština Bajina Bašta, kaže Milenko Živanović predsjednik inicijativnog odbora za gradnju ovog mosta.