BiH
0

Počele multinacionalne vježbe

FENA
Uz proteste pristalica ljevičarskih partija i organizacija, u ukrajinskoj luci Odesi počele su danas multinacionalne vježbe "Morski povjetarac - 2007" u okviru Partnerstva za mir u kojima učestvuju ukrajinski i vojnici zemalja NATO-a.

U manevrima u kojima će se uvježbavati operacija mirovne podrške, učestvovat će 22 vojna broda, devet aviona i oko 2.500 vojnika iz 13 zemalja. Njihov početak označili su prvi zamjenik komandanta ukrajinske mornarice Viktor Maksimov i direktor programa za saradnju američke mornarice u Evropi general Robert Clark.

Maksimov je, prema izvještajima ruskih medija, rekao da je poziv za učešće dobila i Rusija, ali da ona nije odgovorila.

Zajedničke vježbe sa snagama NATO-a ponovo su izazvale proteste građana. Ispred Doma oficira u Odesi u organizaciji "Anti-NATO komiteta samoodbrane" okupilo se približno hiljadu ljudi, pretežno pristalica Progresivne socijalističke partije Vitrenko i Komunističke partije Ukrajine.

U Odesu je radi učešća u anti-NATO protestima stigao i lider komunista Pjotr Simonenko, koji je rekao da su komunisti glasali protiv puštanja oružanih jedinica na teritoriju Ukrajine i da će "kao i prije godinu dana u Teodosiji (na Krimu) učiniti sve da zaštite zemlju od pretvaranja u poligon NATO-a".

Ministar odbrane Anatolij Gričenko zaprijetio je oštrim mjerama demonstrantima ukoliko budu pokušali da upropaste manevre. Primorski oblasni sud Odese je 5. jula zabranio da se tokom izvođenja vježbi održavaju bilo kakve akcije protesta. Prema nekim izvještajima, ispred Doma oficira desio se incident između demonstranata i predstavnika odeskih vlasti.

Vitrenkova je upozorila da će ako vlasti budu pokušale da zabrane proteste demonstranti biti "prinuđeni da pređu na druge metode borbe".

Policija je saopćila da će štititi red i mir u gradu i da će "preduzeti sve neophodne mjere u odnosu na protivnike vježbi ako nastave mitinge".

Reagirajući na anti-NATO proteste, Clark i Makismov su rekli da je "u demokratskim državama normalno izražavanje različitog mišljenja" a da komentar treba da daju političari, prenio je Tanjug.

Prošle godine u junu zbog masovnih dvosedmičnih protesta na Krimu nisu održane vježbe, a oko 250 pristiglih američkih vojnika morali su da se povuku s poligona kod tog ljetovališta na jugoistoku poluotoka.

Stanovništvo Teodosije je prisustvo američkih vojnika doživjelo kao pokušaj stacioniranja NATO-a na Krimu.

Vježbe u odeskoj i nikolajevskoj oblasti trajat će do 22. jula.