BiH - Hrvatska
0

Počele mješovite ophodnje granice

FENA
Na državnoj granice Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na području djelovanja hrvatske Granične policije u Maljevcu u Karlovačkoj županiji, jutros je počela mješovita ophodnja policija dviju država u skladu s međudržavnim sporazumom o saradnji u nadzoru granice.

Policajci nose odoru svoje države bez obzira na čijoj su strani granice, a kada je u pitanju ophodnja na hrvatskoj strani, na dva hrvatska granična policajca dolazi jedan policajac iz BiH i obratno, kazao je Hini načelnik Odjela za granicu karlovačke Policijske uprave Zdenko Vaško.

Slično je i s tehnikom, pa tako mješovita ophodnja sjeda u automobil u vlasništvu države na čijoj je strani u ophodnji i ne prelazi granicu, osim u izvanrednim situacijama, kada i tehnika i ljudstvo mogu stupiti u akciju onako kako je propisano Protokolom o provođenju mješovitih ophodnja uz zajedničku državnu granicu, do dubine od deset kilometara, dodao je Vaško.

Prvenstven zadaća mješovitih ophodnji je nadzor granice kako bi se spriječila i otkrila kaznena djela i prekršaji pri povredi državne granice, te radi razmjene informacija, iskustava i podataka o sigurnosnom stanju na zajedničkoj državnoj granici.