Kanton Sarajevo
0

Počele aktivnosti osiguranja sigurnog ambijenta

Sarajevo-x.com
U petak u 22.00 sati počelo se s realizacijom ranije najavljenih aktivnosti s ciljem osiguranja sigurnog ambijenta na području Kantona Sarajevo, posebno u kontekstu nastupajućih božićnih i novogodišnjih praznika, saopšteno je iz MUP-a Kantona Sarajevo

Pojačane mjere i radnje se sastoje u činjenici da je izvršeno pokrivanje 11 pozicija na ulazno-izlaznim pravcima u i iz Kantona Sarajevo, kao i pet pozicija unutar teritorija Kantona Sarajevo.

Cilj aktivnosti je bio pojačana kontrola vozača i vozila radi pronalaska osoba za kojima se traga, vatrenog i hladnog oružja, narkotičkih sredstava i predmeta koji potiču iz vršenja krivičnih djela. Zbog realizacije planiranog zatražena je i dobijena ispomoć pripadnika Jedinica za podršku iz Zenice, Travnika, Bihaća i Mostara, što predstavlja uobičajeni i već ustaljeni vid saradnje među policijskim agencijama na nivou FBiH.

Od 23.00 sati uz prethodno pribavljene naredbe nadležnog suda, pristupilo se blokadi i pretresu prostora i osoba u ukupno četiri ugostiteljska objekta - "Hacijenda", "Bosna", "Igman" i "Holivud". Četiri osobe su uhapšene - B.DŽ. (1988.), Z.T. (1987.), H.M. (1987.) i Č.S. (1984.), pronađena su i oduzeta tri pištolja, više noževa i bodeža, manja količina opojne droge marihuane, kao i nekoliko bejzbol palica.

Uočena je i identificirana maloljetna osoba koja nije bila u društvu roditelja ili staratelja nakon 23.00 sata, na osnovu čega će protiv staratelja biti preduzete zakonom propisane mjere. Protiv svih uhapšenih osoba, kao i osoba kod kojih su pronađeni navedeni predmeti će biti preduzete zakonom predviđene mjere.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo zahvalila je na saradnji i podršci javnosti prilikom realizacije opisanih pojačanih mjera, te naglasila da će s ovakvim i sličnim aktivnostima nastaviti i u nastupajućem periodu.