BiH
279

Počela zvanična posjeta bh. delegacije Iranu, Izetbegović sa Rouhanijem

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović počeo je zvaničnu posjetu Islamskoj Republici Iran, u koju je, na čelu bh. delegacije, doputovao na poziv predsjednika Irana Hassana Rouhanija. U Iranu borave i Igor Crnadak i Mirko Šarović.

Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dočekao je iranski predsjednik Hasan Rouhani, a nakon intoniranja himni BiH i Irana Izetbegović je izvršio smotru počasne jedinice.

Iranski ministar privrede i finansija Ali Tayyebnia je pozdravio predsjednika Izetbegovića i bh. delegaciju u zračnoj luci. Formalna dobrodošlica je priređena u Saadabad kulturnom kompleksu u Teheranu.

U delegaciji Bosne i Hercegovine, koju predvodi predsjedavajući Izetbegović, su i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović te ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Programom posjete planirani su susreti s predsjednikom Islamske Republike Iran Hasanom Rouhanijem, predsjednikom Parlamenta Irana Alijem Ardeširom Laridžanijem i s vrhovnim vođom Irana ajatolahom Sajidom Ali Hoseini Hamneijem.

Predsjedavajući Izetbegović će se sastati i s predsjednikom Vijeća za verifikaciju politike Islamske Republike Iran Akbarom Hašemijem Rafsandžanijem.