|

Počela završna faza gasifikacije sarajevskih naselja Dobroševići, Ahatovići i Bojnik

Počela završna faza gasifikacije sarajevskih naselja Dobroševići, Ahatovići i Bojnik
34
Klix.ba
17.8.2017. u 15:38
20
komentara
34

dijeljenja
1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6
Na području MZ Dobroševići u saradnji sa KJKP Sarajevogas danas su nastavljeni radovi na gasifikaciji naselja Ahatovići, Dobroševići i Bojnik.
U protekle dvije faze izgrađena je distributivna gasna mreža u dužini od cca 2.500 m te je postavljena regulaciona stanica. Realizacijom planirane izgradnje u 2017. godini se omogućava snabdijevanje prirodnim gasom izgrađene mreže i priključenje velikog broja novih korisnika na ovom području općine Novi Grad Sarajevo.

“Danas počinjemo radove na realizaciji treće faze ovog projekta koja je sa aspekta izvođenja radova jedna od najzahtjevnijih faza jer je ova trasa gasovoda osmišljena na način da prolazi ispod trase autoputa. Dužina ove dionice je oko 700 metara, a po završetku radova na njoj izvršit će se spajanje sa već položenom gasnom mrežom, što će omogućiti da do početka sezone grijanja svi građani se mogu obratiti sa zahtjevom za priključenje svojih objekata na novoizgrađenu gasnu mrežu. Projektom su obuhvaćena sva domaćinstva otprilike 5-6 hiljada stanovnika uključujući individualne ali i sve druge objekte”, kazao je Nusret Palavra izvršni direktor razvoja KJKP Sarajevogas.

Sufinasijeri projekta su Općina Novi Grad, Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), te KJKP Sarajevogas.

“Korištenje ovog energenta ima pozitivan uticaj i na ekologiju, jer se na ovom području sada za zagrijavanje koriste uglavnom čvrsta goriva, a dovođenje gasa i u ova novogradska naselja, sigurno će uticati na to da će se jedan broj domaćinstava te privrednih subjekata koji su ovdje smješteni odlučiti za korištenje ovog najčistijeg energenta, čime neće doprinositi zagađenju zraka u zimskim mjesecima”, naglasio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Ono što je također jako značajno pomenuti je da će ovaj dio gasovoda zapravo biti i dio budućeg prstena koji je u tehničkom smislu značajan za povezivanje Ilijaša i Hadžića, ta je ova mreža samim tim od velikog značaja za gasni sistem Kantona Sarajevo u cjelini.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...