{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

F
FENA
24.1.2018. u 11:29
0
3
Počela vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH
0
Počela vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Počela je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine čija je prva tačka najavljenog dnevnog reda novi federalni zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).
Taj akt najavljuje uvođenje bodovnog sistema za obračun visine penzija u FBiH i važio bi samo za korisnike koji će se penzionisati nakon njegovog stupanja na snagu ako ga odobri Parlament.

Za sjednicu je najavljeno također razmatranje dopuna važećeg zakona o policijskim službenicima, koje kao zaseban akt tretiraju obračun penzija policajcima budući da oni nisu zadovoljni bodovnim sistemom iz predloženog zakona o PIO.

U najavljenom dnevnom redu su i zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čije je donošenje predložio šef Kluba Stranke demokratske akcije Ismet Osmanović, kao i informacija i analiza o statusu boračkih kategorija u Federaciji BiH.

Uporedo sa sjednicom, na platou ispred zgrade Federalnog parlamenta traje protest više stotina boraca i predstavnika sindikata nezadovoljnih najavljenim zakonom o PIO. Povod za dolazak boraca je njihov status kao jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda. Prema informacijama, jednom od protestnika je pozlilo, zbog čega je reagirala hitna medicinska pomoć.

I Dom naroda je najavio vanrednu sjednicu, za četvrtak, 25. januara, a zakon o PIO i dopune Zakona o policijskim službenicima su također u predloženom dnevnom redu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: