U Banjoj Luci
165

Počela vakcinacija u BiH: Rusku vakcinu protiv korone prvi dobio direktor UKC-a RS

B. R.
U Bosni i Hercegovini je konačno počela vakcinacija protiv koronavirusa. Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić je prva vakcinisana osoba u državi.

On i njegove kolege iz spomenute zdravstvene ustanove primili su rusku vakcinu Sputnik V. Danas je prvi dan vakcinacijei bit će vakinisano nekoliko desetina zdravstvenih radnika.

Vlast u RS-u osigurala je dvije hiljade doza ove vakcine, a jučer je Vlada Srbije osigurala još pet hiljada doza za ovaj entitet.

Direktor UKC-a prima vakcinu Sputnik V (Foto: E. M./Klix.ba)
Direktor UKC-a prima vakcinu Sputnik V (Foto: E. M./Klix.ba)

Kako su najavili nadležni, prvo će biti vakcinisani zdravstveni radnici.

Opozicija u ovom dijelu Bosne i Hercegovine smatra da je nabavka Sputnika V sumnjiva, pa su tako iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) pozvali ministra zdravstva i socijalne zaštite RS-a Alena Šeranića da spriječi aferu "Respirator 2".

U međuvremenu, u Federaciji Bosne i Hercegovine još nema nijedne doze vakcine. Njene vlasti su obećavale da bi prve doze nabavljene globalnom inicijativom COVAX trebale biti dostupne ovaj mjesec. Ali, to se još nije desilo.

Potvrda koju dobije vakcinisana osoba s datumom dobijanja prve doze (Foto: E. M./Klix.ba)
Potvrda koju dobije vakcinisana osoba s datumom dobijanja prve doze (Foto: E. M./Klix.ba)

Nadležni u ovom entitetu tvrde da je za nabavku najodgovornije Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Uvjeravaju da entiteti i kantoni ne mogu kupiti vakcine direktnom pogodbom s proizvođačima.

No, u Zapadnohercegovačkom kantonu rade na tome da kupe Sputnik V i naglašavaju da to mogu uraditi. Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je izjavio da ni entitetska ni državna vlast ništa ne poduzimaju da bi nabavile vakcinu.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Mnogi su saglasni u stavu da se Bosna i Hercegovina previše oslonila, tj. da je previše očekivala od COVAX inicijative osmišljene za siromašnije države. Pri tome misle da vlast nije učinila ništa osim što je čekala na COVAX.

Bočice ruske vakcine Sputnik V (Foto: E. M./Klix.ba)
Bočice ruske vakcine Sputnik V (Foto: E. M./Klix.ba)

Dok čekamo na vakcine, treba podsjetiti da je Srbija među najuspješnijim evropskim državama u vakcinaciji. Do sada je vakcinisala više od pola miliona ljudi, a Izrael je vakcinisao već pola od devet miliona stanovnika.