16 dana aktivizma
41

Počela UN Women kampanja protiv rodno zasnovanog nasilja

I. P.
U Gradskom pozorištu Jazavac u Banjoj Luci, u sklopu kampanje "16 dana aktivizma" koju provodi UN Women ured u BiH, održan je javni događaj u okviru kojeg su mladi imali priliku saznati više o načinima sprečavanja nasilja nad ženama i djevojčicama, kao i o tome kako propitivati rodne stereotipe koji dovode do nasilja.

Ovim događajem je označen početak ovogodišnje kampanje koja se realizira pod sloganima #isključimostereotipe i #isključimonasilje, a za cilj ima podizanje svijesti javnosti o utjecaju rodnih stereotipa kao uzroka nasilja nad ženama i djevojčicama.

"Poseban fokus ovogodišnje kampanje je preventivno djelovanje svih aktera u zajednici. Cilj kampanje je da javnost, a pogotovo mlade ljude, uključi u prevenciju nasilja nad ženama. Posebno ćemo istaknuti opasnosti rodnih stereotipa, i na koji način oni dovode do nasilja nad ženama i djevojčicama, s ciljem da promičemo odnose u zajednici koji neće poticati na nasilje i osuđivati žrtve, nego će reagirati na nasilje“, izjavila je Minja Damjanović, voditeljica projekta na sprečavanju nasilja nad ženama u UN Women BiH.

U okviru ovog događaja, koji je održan u obliku javnih prezentacija, inspiriranih predavanjima TED Talk formata, danas su govorili Bojan Arula, socijalni radnik u Centru za socijalni rad Banja Luka; Sandra Dukić, umjetnica i profesorica likovnog odgoja; te Masha Durkalić, suosnivačica inicijative #ŽeneBiH. Pristuni su imali priliku čuti više o tome šta su rodni stereotipi, na koji način dovode do nasilja nad ženama i djevojčicama, kako ih propitivati, te kako djelovati preventivno.

“Većina institucija je prihvatila protektivnu umjesto preventivne uloge, što nije dobro. Mislim da bismo se svi aktivnije trebali pozabaviti prije svega prevencijom rodnih stereotipa. To možemo učiniti na razne načine, ali najprije uvođenjem edukacija u osnovne i srednje škole, kako bismo osvijestili problem rodnih stereotipa, koji su u dobroj mjeri zahvatili naše društvo, i kako bismo postigli

pravu i iskrenu građansku ravnopravnost između muškaraca i žena”, izjavio je Bojan Arula iz Centra za socijalni rad Banja Luka.

Ciljevi postavljeni ovom kampanjom predstavljaju dio redovnih i dugogodišnjih napora UN Women i partnera na sprečavanju nasilja nad ženama u BiH. Globalna akcija, koja traje od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, širom svijeta poziva na okončanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.