Jahorina
0

Počela trodnevna edukacija "Zagovarači romskih zajednica"

FENA
Na Jahorini je danas počela trodnevna edukacija u okviru prvog dijela projekta pod nazivom "Zagovarači romskih zajednica" koju finansira vlada SR Njemačke, a provodi Misija OSCE-a u BiH.

Cilj projekta je educirati 15 romskih aktivista iz cijele BiH i pruži im neophodna znanja o osnovnim normama ljudskih prava o kojima uglavnom malo znaju.

"Edukacija će im pomoći da nastave zagovarati ta prava u svojim zajednicama. Opis projekta je sadržan u narodnoj poslovici 'Ako date čovjeku jednu ribu nahranili ste ga za jedan dan, ali ako ga naučite pecati dali ste mu mogućnost da se hrani cijeli život'. Bazirali smo se na mlade Rome koji znaju kako se uključiti u društveni život i kako pomoći svojoj zajednici", kazao je James Rodehaver, direktor Odjela za ljudska prava Misije OSCE-a u BiH.

Naglasio je da su Romi veoma marginalizirani, ali je činjenica i da se oni ne bore dovoljno za svoja prava te rekao da je zato veoma važno educirati ih o pravima koja im pripadaju.

"Nakon edukacije bit će odgovornost na samim Romima koji će trebati primijeniti usvojena znanja da bi poboljšali život u svojim zajednicama. Vjerujem da ovo nije kraj Misije OSCE-a, nego će biti još ovakvih projekata", kazao je Željko Jovanović, program menadžer iz Instituta za otvoreno društvo iz Budimpešte.

Otpravnik poslova u Ambasadi Njemačke u BiH Tilman Enders rekao je da je prioritet vlade Njemačke prava manjina i to je razlog zašto su odlučili finansirati projekt OSCE-a.

"Romi su diskriminirani, a to se najbolje očituje činjenicom da Rom ne može biti član Predsjedništva niti poslanik u parlamentu BiH. A to je jedna od poteškoća za BiH na putu ka Evropskoj uniji", naglasio je Enders.

Pravo na socijalnu pomoć, zdravstveno osiguranje, na stambeno zbrinjavanje, upis u matičnu knjigu rođenih samo su neke od tema koje će biti obrađene na ovoj radionici.

Projekt će trajati do kraja 2009. godine.