BiH
0

Počela treća runda pregovora o reformi policije

FENA
Predstavnici osam najvećih bosanskohercegovačkih političkih stranaka okupili su se danas u sjedištu Ureda visokog predstavnika u Sarajevu na trećoj rundi tehničkih pregovora o reformi policije na osnovu prijedloga visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

Sporazum političkih stranaka o reformi policije je uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji pridruživanja s Evropskom unijom, a trebalo bi da bude postignut do kraja ovog mjeseca jer Evropska komisija u oktobru priprema novi godišnji izvještaj o napretku BiH na evropskom putu.

Predstavnik Stranke demokratske akcije na ovim razgovorima, Šemsudin Mehmedović najavio je da će predložiti učesnicima sastanka da budu ekspeditivniji i danas rade duže ako je to potrebno, jer ukoliko se razgovori ne završe do kraja sedmice besmisleno ih je i dalje nastavljati.

Predstavnik Partije demokratskog progresa Republike Srpske Slobodan Nagradić smatra da razgovori danas neće biti završeni te da će viši stranački autoriteti imati posljednju riječ.

Predstavnik Socijaldemokratske partije BiH Tomislav Limov nada se danas koraku naprijed i stvaranju pretpostavki za sporazum o reformi policije jer to nema alternativu.

Ovaj sporazum smatra Limov potreban je prije svega da bi se zadovoljile potrebe građana i naroda i krenulo naprijed ka članstvu EU, ali da primarna odgovornost leži na parlamentarnoj većini.