BiH
0

Počela tradicionalna "Zenička čimburijada"

FENA
Zenica
Zenica
Tradicionalna manifestacija "Zenička čimburijada" koja se duže od jednog vijeka održava prvog dana proljeća jutros je na obale rijeke Bosne u centru Zenice privukla više od hiljadu građana koji simboličnim pripravljanjem "čimbura" obilježavaju dolazak proljeća.

Organizator «Zeničke čimburijade» je Forum građana Zenice koji osmislio bogat cjelodnevni kulturno – zabavni i sportski program. U 8 sati sa ušća Lašve startala je 1. Međunarodna eko regata na rijeci Bosni koja je okupila raftere iz desetak gradova iz BiH, Srbije i Crne Gore. Za 10 sati zakazano je tradicionalno kupanje u rijeci Bosni, a hladnu vodu prvi će osjetiti Emilijan Knežević i Hamid Begovac.

Načelnik Općine Zenica, Husejin Smajlović, članovi eko sekcija i predstavnici Turskog bataljona iz sastava EUFOR-a u 12,30 sati učestvovat će u sađenju sadnica u Zeničko – turskom parku prijateljstva na Kamberovića polju.

Tokom dana održat će se i malonogometni turnir, promotivna predstavljanja planinarskih i ribolovnih društava, izviđača, kao i sastava Kulturno – umjetničkog društva «Željezara Zenica».