Parlament BiH
27

Počela tematska sjednica o bh. pravosuđu, Debevec tvrdi da Sud BiH radi dobro

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počeo je tematsku sjednicu na kojoj će biti govora o stanju u pravosuđu.

Na dnevnom redu sjednice naći će se rasprava o stanju u pravosuđu u Bosni i Hercegovini i radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH te informacije o radu Tužilaštva BiH.

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec rekao je kako Sud BiH radi kvalitetno i dobro.

Debevec je zastupnicima rekao da se rasprava odnosi na rad VSTV-a BiH i izvještaje Tužilaštva BiH te da se dnevni red nije direktno odnosio na Sud BiH. On je kazao da Sud BiH radi kvalitetno i dobro i da je stanje u Sudu BiH veoma dobro, ali da postoje nerazumijevanja kada je riječ o nadležnostima Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Kao ilustraciju dobrog rada Suda BiH naveo je da ovaj sud nema nijednu odluku Ustavnog suda BiH koja bi se odnosila ne nepoštovanje principa donošenja odluke u razumnom roku. Kako kaže, kada je riječ o pojedinačnim odlukama sudija, on o tome ne može govoriti jer predsjednik Suda BiH nema pravo da utječe na odluke sudija.

"Sve drugo me slobodno pitajte. Izražavam izraze poštovanja i zbog toga sam došao", kazao je Debevec.

Sjednici prisustvuju predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija, glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić i predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec, ali i veliki broj predstavnika stranih ambasada.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija obratio se državnim parlamentarcima ističući da su zastupnici na prošloj sjednici usvojili Prijedlog zakona o prestanku mandata aktuelnim članovima VSTV-a BiH, ali da je VSTV odlučio, bez obzira na to, da se pojave na sjednici državnog organa zakonodavne vlasti.

Kako kaže, stanje u pravosuđu mora se razmatrati u kontinuitetu i praviti se komparacija sa stanjem prije nego je izabran aktuelni saziv VSTV-a. Istakao je da je krajem 2011. godine bilo nezavršeno oko 460 hiljada predmeta, a da sada taj broj iznosi oko 288 hiljada predmeta.

"Nije bitno samo što je smanjen broj neriješenih predmeta. Bitna je i njihova starosna struktura. Starosna struktura danas podrazumijeva da je najveći procenat onih od jedne do tri godine starosti", rekao je Tegeltija.

On je dodao da se najviše polemike vodi o predmetima korupcije, a podaci govore da s brojem zaprimljenih prijava raste i broj otvorenih istraga. Kako kaže, 2015. godine bilo je 1.129 prijava za korupciju, a 2019. godine taj broj iznosi 957. Dodao je i da je 2015. bilo 815 neriješenih prijava, a danas 292.

Što se tiče struktura optuženih u visokoj korupciji, kako kaže, podaci do 2017. godine govore da su optuženi jedan član Predsjedništva BiH, jedan predsjednik entiteta, jedan predsjednik vlade, jedan premijer kantona, 18 ministara na svim nivoima, jedan zamjenik ministra, 13 pomoćnika ministara i savjetnika ministara, dva zastupnika u PSBiH, osam zastupnika u entitetskim parlamentima i Skupštini Brčko distrikta BiH, 13 načelnika općina, sedam općinskih vijećnika, 17 rukovodilaca javnih ustanova, jedan sudija i jedan konzul.