BiH
0

Počela školska godina u BiH

Klix.ba
U Bosni i Hercegovini, doduše ne u svim njenim krajevima, danas počinje nova školska godina za osnovce i srednjoškolce.

(PBS) Novina je što će učenici učiti po novim nastavnim planovima i programima, usuglašenim zajedničkim jezgrama, te udžbenicima odobrenim od entitetskih i kantonalnih ministarstava za obrazovanje. U Federaciji BiH samo u školama koje imaju uvjete počet će se primnjenjivati izvođenje nastave u devetogodišnjem trajanju.

Mostar: Prvog dana nove školske godine prosvjetari u Herecgovačko - neretvanskom kantonu koji rade po bosanskom nastavnom planu i programu počet će štrajk. Sutra će im se pridružiti i kolege koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu. Razlog štrajku su propali pregovori između Sindikata i Vlade ovog kantona oko neusuglašavanja općeg i granskog kolektivnog ugovora, te neisplaćenih plaća koje potražuju prosvjetari ovog kantona.

Tuzla: Nastava danas neće početi ni u Posavskom, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom i Livanjskom kantonu. U Zapadnohercegovačkom kantonu kao razlog se navode visoke temperature, a u Tuzlanskom osim temperatura, veliki problem predstavlja slaba i neredovita opskrbljenost škola vodom. Nastava bi za učenike ovih kantona trebala početi za sedam dana.

Banja Luka: I za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj počinje nova školska 2003/04. godina. Kako je ranije najavio nadležni ministar prosvjete i kulture RS Gojko Savanović, školska bi godina trebala početi bez štrajka prosvjetnih radnika. Novina je da se prvi put u obrazovanju na ovim prostorima uvodi devetogodišnje školovanje u osnovnim školama. Ove je godine u RS-u oko 10 hiljada mališana upisano u devetogodišnju osnovnu školu.