Tematsko zasjedanje
6

Počela sjednica Zastupničkog doma FBiH o stanju u Zavodu Pazarić i drugim ustanovama

M. N.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Sa 70 glasova za zastupnici Zastpničkog doma Parlamenta FBiH usvojili su dnevni redi i započeli današnju tematsku sjednicu o stanju u zavodima koji zbrinjavaju djecu i odrasle s poteškoćama u razvoju.

Na samom početku sjednice predsjedavajući Mirsad Zaimović kazao je kako ovaj dom Parlamenta FBiH nikada nije raspravljao o ovim zavodima ranije.

"Ovo danas je rezultat glasanja ljudi koji su željeli da raspravljamo o ovoj problematici. Prošli put se zbog glasanja stekao dojam da većina ne želi raspravljati o ovoj temi. Mnogi zastupnici su povrijeđeni što su predstavljeni kao osobe neosjetljive na ove kategorije, što nije tačno jer mnogi u porodicama imaju osobe s poteškoćama", rekao je Zaimović.

Sjednici prisustvuju direktori i članovi nadzornih i upravnih odbora zavoda Pazarić, Drin, Bakovići, ustanova koje se babe socijalnom zaštitom, Obudsmen za ljudska prava i NVO.

Svi će se obratiti kao i tri resorna ministra nakon čega će uslijediti pauza na kojoj će kolegij ovog doma donijeti zaključke.