Sarajevo
1

Počela sjednica Vlade FBiH, razmatrat će se više nacrta zakona

FENA
Vlada Federacije BiH će, na današnjoj sjednici u Sarajevu, razmatrati više nacrta zakona, među kojima je Nacrt zakona o registru finansijskih izvještaja. Registar je centralni izvor informacija o uspješnosti poslovanja i finansijskom položaju pravnih osoba u FBiH, obveznika predaje finansijskih izvještaja Finansijsko-informatičkoj agenciji koja ga uspostavlja i vodi.

Cilj Nacrta zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH je usklađivanje postojećeg propisa u oblasti računovodstva i revizije sa odgovarajućom regulativom Evropske unije, a Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode da onima koji ispune uslove za otpis propisanih zateznih kamata nastalih po osnovu dospjelih, a nenaplaćenih javnih prihoda sa stanjem na dan 31.12.2014. godine, a koji u cijelosti izmire obaveze glavnog duga, najkasnije do dana isteka roka od dvanaest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, bude otpisana u cjelokupnom iznosu obračunata, a neplaćena kamata.

Bit će razmatran i Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o federalnim upravnim taksama i Tarifi federalnih upravnih taksi, a pred članovima Vlade je i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije, koji propisuje produženje roka za kupovinu stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije predložilo je Odluku za uplatu doprinosa za PIO u svrhu penzionisanja 66 zaposlenika namjenske industrije u iznosu od 893.533,99 KM, dok je Federalno ministarstvo kulture i sporta predložilo liste korisnika za raspodjelu dijela prihoda ostvarenih po osnovu prošlogodišnjih naknada za priređivanje igara na sreću u iznosu od 725.647,82 KM.

Vlada će razmatrati izvještaje o izvršenju budžeta FBiH za prvo polugodište 2017. godine, zatim o stanju duga u drugom ovogodišnjem kvartalu, kao i godišnji konsolidovani izvještaj interne revizije u javnom sektoru u FBiH za 2016. godinu. U dnevni red je uvršten izvještaj o provođenju Akcionog plana za upoznavanje javnosti, uništavanje i suzbijanje širenja ambrozije na području FBiH.

Vlada će biti upoznata i sa informacijom o utrošku sredstava u 2016. godini kojima su finansirani projekti uključeni u Program javnih investicija FBiH 2016.-2018. godina, kao i sa informacijom o uspostavi Jedinstvenoga registra naknada pojedincima na koje se ne uplaćuje doprinos.

Predviđeno je i razmatranje informacija o rezultatima ekonometrijske evaluacije programa podrške sektoru poduzetništva koji je u periodu 2009.-2015. godine provodilo Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, te o uspješnoj realizaciji aktivnosti u okviru projekata unapređenja poslovnog okruženja i pristupa tržištu i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou u FBiH.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva upoznat će Vladu o stanju u prehrambenoj industriji u Federaciji BiH u 2016. godini, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.