{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela sjednica Skupštine KS, zastupnici razmatraju budžet

F
31.3.2014. u 10:43
2
11
Počela sjednica Skupštine KS, zastupnici razmatraju budžet
2
Počela sjednica Skupštine KS, zastupnici razmatraju budžet
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je uprava počela zastupnici će razmatrati Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2014. godinu u iznosu od 798.500.000 KM.
U budžetu je za plaće i naknade troškova zaposlenih planirano izdvajanje 244.098.800 KM, za izdatke za materijal i usluge 48.925.700 KM, za tekuće transfere 247.162.800 KM, te za kapitalne transfere i izdatke 80.622.800 KM.

Planirani budžet predviđa smanjenje troškova za gorivo, telefone, internet i zakup, te je planirano samo 20 posto sredstva, u odnosu na prošlogodišnja, potrebnih za plaćanje naophodnih usluga po ugovoru o djelu.

Predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nedžad Fazlija kazao je ranije u izjavi za Agenciju Fena da budžet, koji je predložila Vlada KS-a u tehničkom mandate, nije realna slika stanja u Kantonu jer nije planiran u skladu s prihodima.

Predsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je Agenciji Fena da je budžet realan, teško napravljen i da pokazuje realnu sliku stanja u Kantonu Sarajevo te naglasio da je zbog političkih previranja napravljen deficit od 140 miliona KM.

Inače, sutra ističe i Odluka o tromjesečnom prijevremenom finansiranju Kantona, a budžet bi sutra trebao biti usvojen jer bi u protivnom u pitanje došle sve isplate iz budžeta što bi se posebno odrazilo na primaoce socijalnih davanja.

Prateći dokument budžeta koji bi također trebao biti usvojen je i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta KS-a.

Zastupnici bi se trebali izjasniti i o Prijedlogu zakona o proglašenju Zaštičenog pejzaža "Trebević". Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo dalo je saglasnost za uspostavu Zaštićenog područja "Trebević" čime su se stekli uvjeti da ovaj zakon razmatraju i zastupnici u Skupštini KS.

Ispred zgrade Gradskog vijeća Grada Sarajeva u kojoj se održava sjednica, protestuje oko 30 ljudi. Razlog njihovog okupljanja je što zastupnici namjeravaju usvojiti budžet koji je po njima suprotan interesima građana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: