Poziv SDA
98

Počela sjednica SBB-a, Radončićeva stranka odlučuje ide li i ovaj mandat u vlast

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Članovi Predsjedništva Saveza za bolju budućnost (SBB) započeli su sjednicu na kojoj će napokon donijeti odluku o tome da li će u naredne četiri godine biti dio vlasti ili opozicije na nivou države BiH i njenog entiteta FBiH.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić najavio je kako će odluku stranačkog rukovodstva saopćiti bosanskohercegovačkoj javnosti u 12:30 sati, odnosno nakon završetka sjednice Predsjedništva SBB-a.

Ova tačka našla se na dnevnom redu nakon što je Predsjedništvo SDA uputilo otvoreni poziv SBB-u da uđe u vlast sa SDA i DF-om na nivou institucija BiH i entiteta FBiH.

O tome da svi ne podržavaju ponovni ulazak SBB-a u vlast sa SDA govore i medijski istupi zastupnika SBB-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damira Arnauta, a koji otvoreno poručuje kako nije za to da SBB ponovo bude dio većine sa SDA.

Već je izvjesno kako će vlast na državnom nivou iz hrvatskog korpusa stranaka činiti HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH i HDU BiH te SNSD, DNS, Ujedinjena Srpska i Socijalistička partija iz srpskog korpusa stranaka.

Za sada se u takozvanom bošnjačkom bloku nalaze samo SDA i DF koji zajedno imaju 12 ruku u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (SDA devet i DF tri), a ukoliko SBB odluči da se upusti u formiranje vlasti "bošnjačka reprezentacija" (kako je nazivaju predstavnici HDZ-a i SNSD-a) bit će obogaćena sa dvije dodatne ruke.