BiH
0

Počela sjednica Gradskog Vijeća Sarajeva

FENA
Usvajanjem dnevnog reda danas je u Sarajevu počela sjednica Gradskog vijća Grada Sarajeva, a na dnevom redu je Prijedlog odluke o dodjeli nagrade "Slovo Makovo/Mak Dizdar" koja bi trebala biti razmatrana po skraćenom postupku.

Fondacija "Mak Dizdar" Sarajevo obratila se gradonačelniku Grada Sarajeva s inicijativom o ustanovljenju godišnje međunarodne poetske nagrade "Slovo Makovo" u čast poznatog bh. pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara.

Cijeneći veliki doprinos Maka Dizdara koji je kao građanin Sarajeva ostavio neizbrisiv trag u kulturnom i društvenom životu Sarajeva i BiH te uvažavajući potrebu da se savremenim poetskim velikanima oda priznanje na dostojanstven način odlučeno je da Gradsko vijeće razmatra ovu odluku.

Kako je predviđeno odlukom nagrada bi se sastojala od diplome i skulpturalnog simbola, uz novčani iznos od 7.000 KM. Ceremoniju dodjele nagrade organizirao bi Grad Sarajevo, a dodjeljivala bi se trećeg četvrtka u septembru, dok je za ovu godinu predviđeno da se dodijeli 17. oktobra.

Na sjednici će biti razmatrani prijedlozi odluka o sufinansiranju manifestacija "16. Jazz Fest Sarajevo 2012.", "Oni su najbolji 2012." i III "Balet -fest Sarajevo" te Prijedlog odluke o pripremi i provođenju kulturnog programa "Sarajevo, evropski most kultura 2014.".