BiH
0

Počela sjednica Doma naroda PSBiH

FENA
Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić je na početku današnje sjednice tog doma predložila da se u dnevni red uvrsti inicijativa za pokretanje istrage i utvrđivanje odgovornosti za nezakoniti rad u institucijama BiH.

Majkić je kazala da je odlučila da pokrene ovu inicijativu zbog nelegalno podnesenog izvještaja o krivičnom djelu protiv premijera RS-a Milorada Dodika i 14 osoba iz RS-a.

Nakon što je Majkić pročitala kompletnu inicijativu, reagirala je delegatkinja iz Kluba Bošnjaka Alma Čolo, koja je kazala da se u ovoj inicijativi prejudiciraju određene stvari za koje Dom nema dovoljno informacija.

Po njenim riječima, ova inicijativa prejudicira nezakonit rad pojedinih institucija.

Čolo je predložila da se zaduži Zajednička komisija za odbranu i sigurnost PSBiH da razmotri informaciju Ministarstva sigurnosti BiH o ovom pitanju, koju je danas trebalo razmatrati i Vijeće ministara BiH te da podnese izvještaj Domu nakon čega bi delegati mogli meritorno raspravljati i donositi zaključke.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Sulejman Tihić je ocijenio da je ova inicijativa otišla tako daleko da je zašla u reviziju cijelog pravosudnog sistema te da smatra da je prvo treba razmatrati nadležna parlamentarna komisija.

Delegat iz Kluba hrvatskog naroda Branko Zrno je kazao da misli da se Dom i bez mišljenja Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, na čijem je on čelu, može izjasniti o nekim stvarima.

Nakon kraće rasprave data je pauza tokom koje bi šefovi klubova delegata trebali da usaglase prijedlog inicijative.