116 tačaka
0

Počela sjednica Dom naroda PSBiH, rasprava o revizorskim izvještajima

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a na kojoj je 116 tačaka dnevnog reda, počela je danas u Sarajevu, a delegati će, između ostalog, razmatrati revizorske izvještaje za 74 državne institucije.

Ured za reviziju sačinio je ove izvještaje, a za 10 institucija dato je mišljenje s rezervom i skretanjem pažnje od kojih je osam dobilo mišljenje s rezervom na usklađenost sa zakonima i propisima, dok su dvije u odnosu na finansijske izvještaje.

Za 40 institucija revizori su dali pozitivno mišljenje uz skretanje pažnje, a za 23 čisto pozitivno mišljenje, dok se u jednom slučaju Ured za reviziju suzdržao od davanja mišljenja.

Po hitnom zakonodavnom postupku trebale bi biti razmatrane izmjene Zakona o plaćama i naknadama u bh. institucijama što je prijedlog Vijeća ministara, a ove izmjene se odnose na osiguranje jednakih prava na policijski dodatak.

U drugom čitanju trebao bi biti razmatran Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, dok bi u prvom čitanju trebala biti razmatrana izmjena Zakona o radu u institucijama.

Na dnevnom redu je i Izvještaj Ministarstva sigurnosti BiH o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila kao i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2016. godinu.

Delegatkinja Kluba hrvatskoga naroda Zdenka Džambas (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) tražila je odgovor zašto je hitna sjednica u pitanju, a predsjedavajući Doma Ognjen Tadić pojasnio je da je naziv hitna stavljen zbog rokova pred delegatima u smislu usvajanja budžeta za narednu godinu.

Međutim, podsjetio je, Predstavnički dom ovaj najvažniji finansijski dokument jučer nije razmatrao jer je sjednica prekinuta, tako da to danas nije pred delegatima Doma naroda, ali je dodao da su naredne sedmice i vjerski praznici.