BiH
9

Počela sanacija Trga Merhemića na Ciglanama

FENA
Radovi na sanaciji Trga Merhemića na Ciglanama u Sarajevu počeli su danas, a Općina Centar je iz budžeta izdvojila 215.704 KM.

Radove izvodi građevinska firma "Sela", dok je za nadzor zadužena firma "Energoinvest" d.d. Sarajevo.

Budući da se radi o velikoj površini od gotovo 7.000 metara kvadratnih, za šta su potrebna značajna finansijska sredstva, prva faza uređenja platoa koja je danas počela obuhvatit će površinu od 1.200 metara kvadratnih.

Projektom Zavoda za saobraćaj Građevinskog fakulteta u Sarajevu predviđeno je da na trgu budu uklonjene postojeće kulir i tavele ploče koje su često pucale zbog težine motornih vozila.

Duž središnjeg dijela platoa, gdje je predviđen protivpožarni put, u širini od pet metara će biti postavljene na betonskoj podlozi granitne ploče koje se odlikuju velikom čvrstoćom i otpornošću na pritisak i razne vremenske uvjete.

Na centralnom dijelu trga, ispred objekta nove džamije na Ciglanama, predviđena je izgradnja stepeništa, umjesto dosadašnje pješačke rampe, gdje će biti postavljene klupe za sjedenje i žardinjere, kao i metalni stubići radi zabrane saobraćanja motornih vozila ovim dijelom Trga Merhemića.

Završetak radova prve faze sanacije platoa je planiran za 60 dana, saopćeno je danas iz Općine Centar Sarajevo.