BiH
1

Počela sanacija krova na Kantonalnoj bolnici u Bihaću

FENA
Potpuno izgorio krov Kantonalne bolnice u Bihaću (Foto: Arhiv)
Potpuno izgorio krov Kantonalne bolnice u Bihaću (Foto: Arhiv)
Delegacija Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK), predvođena premijerom Hamdijom Lipovačom, danas je posjetila Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, gdje je razgovarala s direktorom Hajrudinom Havićem o sanaciji te zdravstvene ustanove, koja je u julu stradala u požaru.

Sanacija krova počela je prije sedam dana. Situacija se malo stabilizirala i uspjele su se organizirati sve službe te zdravstvene ustanove od koje ovisi zdravlje oko 300.000 stanovnika USK-a.

"Nakon što smo uradili idejno rješenje, glavni projekt, reviziju glavnog projekta, dobili urbanističku i građevinsku dozvolu, što je malo i potrajalo, krenuli smo u rekonstrukciju Kantonalne bolnice, krov se radi", kazao je premijer Lipovača.

Dodao je da se istovremeno radi i 3D prezentacija za građane kantona, koja će biti izvršena u naredne dvije sedmice, a koja će pokazati kako će Bolnica izgledati za godinu dana, kada se završi kompletna rekonstrukcija zgrade, odnosno soba, sanitarnih čvorova i drugog.

Lipovača dodaje da se ne odustaje od izgradnje novog bloka Kantonalne bolnice, na čemu će se raditi po završetku rekonstrukcije zgrade stradale u požaru.

"Izvođači radova su već sedam dana na krovu, a UNDP je u projektu dao rok od 50 dana za završetak radova upravo zbog vremenskih prilika, međutim, kako nas vrijeme služi mislim da će to biti završeno i prije", kazao je direktor Bolnice Havić.

Pomoć Bolnici i dalje stiže. Donacijom cisterne kisika u vrijednosti od 5.500 KM, listi prijatelja ove zdravstvene ustanove danas se pridružila i kompanija Messer Tehnoplin Sarajevo, čiji je izvršni direktor Andrej Dremelj uručio donaciju Haviću.