{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela s radom Bosanska dopunska škola u Reutlingenu

F
FENA
25.4.2015. u 15:28
97
1
Počela s radom Bosanska dopunska škola u Reutlingenu
97
Nakon više od pola godine aktivnosti i priprema, jučer je počela s radom Bosanska dopunska škola u Reutlingenu koju je dosad upisalo više od 30 djevojčica i dječaka.
Dopunska nastava na bosanskom jeziku izvodit će se svakog petka po planu i programu dopunske nastave za djecu u inostranstvu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Dopunsku nastavu u Reutlingenu izvodit će Ermina Dedić, bachelor bosanskog jezika i književnosti, a koordinator škole je Edina Zečević, saopćeno je iz Saveza bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj.

Povodom početka izvođenja nastave jučer je u Reutlingenu održana svečanost koju su pripremili bh. aktivisti, a kojoj su prisustvovali djeca, roditelji i gosti.

Svečanosti u Reutlingenu prisustvovali su i predstavnici Generalnog konzulata BiH u Štutgartu, predstavnici Svjetskog saveza dijaspore BiH, Kulturne zajednice BiH i bošnjačkog džemata.

Svečanost je otvorila koordinatorica Edina Zečević, ističući da je početak dopunske nastave veliki dan za sve građane BiH u Reutlingenu i okolini, nakon koje se prisutnima predstavila profesorica Ermina Dedić.

O značaju očuvanja maternjeg jezika građana BiH u svijetu i projektu dopunskih škola govorio je predsjednik Saveza dopunskih škola BiH i potpredsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Haris Halilović.

"Prije šest godina imali smo samo šest dopunskih škola u SR Njemačkoj. Najviše zahvaljujući aktivnostima roditelja, nastavnika i onih koji shvataju značaj očuvanja našeg identiteta danas ih imamo 36. Svake godine nas je više u dijaspori, a ja se danas manje bojim da ćemo se pogubiti u tuđem svijetu. Svako novo odjeljenje dopunske škole je naš novi bedem protiv asimilacije i jača veze s domovinom", kazao je Halilović.

Djeci koja će pohađati dopunsku nastavu na bosanskom jeziku poželio je da izrastu u dobre i uspješne ljude kojima ćemo se svi ponositi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: